Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Hustle culture – a túlhajszolás kultúrája

hustle culture

A hustle culture a 2020-as évek egyik meghatározó jelensége. Rengeteget hallunk arról, hogy a sikeres emberek keveset alszanak, minden szabadidejükben magukat fejlesztik és állandóan a munkával foglalkoznak. Valóban segítséget nyújthat az előremenetelben az, ha állandóan túlórázol és a sikert hajszolod? Tényleg megéri minden percet az irodában tölteni és csak a karrieredre koncentrálni? A Beck and Partners operatív vezetője, Somodi Bettina osztja meg gondolatait a napjainkban erősen jelenlévő jelenségről, a hustle culture-ről.

Mit jelent pontosan a hustle culture?

Először is tisztázzuk a hustle culture fogalmát. Ugye te is hallottad már azt, hogy a befektetett munka gyümölcse be fog érni? És azt, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen? Ez a két mantra talán össze is foglalja a hustle culture jelenségét. Röviden úgy lehet meghatározni a jelenséget, mint a túlzásba vitt munkát, magánélet és szórakozás nélkül. Ha pedig mégis megpróbálkozik az illető a kikapcsolódással, akkor előjön a lelkiismeretfurdalás. Hiszen milyen dolog az, hogy produktivitás nélkül csak úgy jól érzi magát az ember?

A hustle culture szerint a válasz egyértelmű: ilyen elő sem fordulhat. Munkamániának is nevezhetjük, azonban ez egy picit több annál. Egy olyan jelenségről van szó, ami nem csak belülről, hanem a társadalmi elvárásokból is fakad. Vagyis ma mindenhol azt láthatod, hogy mindenki megtalálta álmai munkáját, tinédzserek hivatást választanak önfeledt játszás helyett. Ha ez nem lenne elég, akkor mindenkinek a munkája a hobbija. A hustle culture pedig ráerősít arra, hogyha te nem csak a munkának élsz, akkor érezd rosszul magad.

Megéri az állandó hajtás?

A karrier elején még jó ötletnek tűnhet az állandó túlórázás és a rengeteg belefektetett energia, azonban hosszútávon ez nem kifizetődő. Hamar kiégéshez vezethet az, amikor folyamatosan csak munkával töltesz időt. Ahogy Bettina is mondja „az elején gyorsan lehet nagy eredményeket elérni, viszont állandóan nagy lángon égni senki nem tud”. A szakértő szerint a lelkesedés alábbhagy egy szint után, ettől függetlenül viszont ugyanúgy dolgoznod kell tovább. Sőt, hacsak nem ugyanazzal a lendülettel teszed, amihez szoktattad a munkáltatót, negatív benyomás alakul ki rólad.

Sikerről beszélni az állásinterjún?

Bettina szerint a siker nem kerülendő téma az állásinterjún, egyenesen javasolt megemlíteni. Ennek ellenére nem célravezető csak erre helyezni a hangsúlyt. A szakértő szerint fontos, hogy álláskeresőként tudd, milyen lehetőségek akadhatnak a cégnél, ahova jelentkezel. Javasoljuk, hogy nézd meg a munkáltatónál meglévő pozíciókat – nem csak az álláshirdetéseket, hanem hogy milyen pozíciókban dolgoznak ott most a munkatársak. Arról is igyekezz tájékozódni, hogy van-e mód a feljebb lépésre és még több siker elérésére! Állásinterjú helyzetben törekedj a megfelelő arányra: az adott cégnél reális jövőképedről és az eddig elért sikereidről is ejts szót, ezek mind plusz pontot jelenthetnek. „A siker és a hajtás egyáltalán nem elvetendő, sőt kifizetődő is lehet, de a mértékről nem szabad megfeledkezni, már az állásinterjún sem. Ha minden eredményedről beszámolsz, akkor kétféle benyomás alakulhat ki rólad, ezek közül egyik sem valami kecsegtető. Azt hihetik, egyszerűen hazudsz, mert ennyit nem lehet rendes 8 órás munkában elvégezni. Másik lehetőség, hogy elkönyvelik: igásló voltál, itt is az lehetsz, aki bármire rávehető. Belátható, egyik sem az a kép, amit kialakítani szándékozol magadról az állásinterjún” – világít rá a Beck and Partners operatív vezetője.

A hustle culture rossz

A fent írtak alapján az is gondolható, hogy a hustle culture maga az ördög, pedig ez nem így van. Senki nem gondolja azt, hogy a befektetett munka nem hozza meg az eredményét, viszont mindenképpen mérlegelni kell. És nem csak azt kell összevetni, hogy megtérül-e a befektetett energia, hanem azt is, hogy ez neked megéri-e. Tényleg inkább kihagyod a számodra fontos eseményeket azért, hogy egy irodában gürizz? Mindezt talán egy olyan célért, amit lehet, nem te állítottál magadnak.

A hustle culture nem minden értelemben megvetendő rossz, azonban határokat kell szabni. Hátra kell egyet lépned és fel kell állítanod magadban egy fontossági sorrendet, mi az, ami valóban megéri? Például, ha már nem tudsz kikapcsolni, mert mindig a munkán jár az eszed egy intő jel lehet. De az sem bíztató, ha több, mint a napod felét munkával töltöd és folyton stresszes vagy. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy a saját sikeredért dolgozol vagy más sikeréért? Tényleg előrébb visz a rengeteg munkával töltött idő? Ha igen és te erre vágysz, akkor jó úton jársz! Azonban, ha csak a társadalmi nyomás miatt csinálod, akkor semmiképp se hagyd magad befolyásolni!

Ha úgy érzed, hogy túl nagy a hajtás a jelenlegi munkahelyeden, mindez pedig a semmiért történik, akkor regisztrálj hozzánk! IDE kattintva tudod felölteni az önéletrajzodat, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkát!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....