Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

„Hozd le” a decembert gond nélkül a munkahelyeden

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket? Nagy siker volna mindkét területen végezni az elvárt feladatokkal, sőt időben elkezdeni hangolódni az ünnepekre? A kihívás nagy, de összeszedtünk pár tippet, amiket megfogadva eredményesen zárhatod az évet és még a karácsony szellemiségéről sem kell lemondanod.

Produktivitás és koncentráció nehezített pályán

Az ünnepek és a bulik hónapjában nehéz a munkavégzésre fókuszálni. Az embernek sok esetben az ajándékötleteken, az utazásokon és a karácsonyi menün jár az esze, a feladatok azonban nem kímélnek! A rövidebb hónap sűrűbb munkanapokkal jár, az év végi zárás pedig extra teendőket igényel. Fogadd meg a következő tippeket, hogy időben lezárhasd a fontos feladataidat!

  • To-do or not-to-do? Ez itt a kérdés?!

A teendőlista írása pont ugyanolyan fontos, mint az elhalasztható feladatok összegzése. Az Eisenhower-mátrix segítségével felmérheted, hogy milyen tevékenységek azok, amik halaszthatatlanok és mivel nem érdemes foglalkozni decemberben.

  • Tanulj meg nemet mondani!

A szabadságolások időszakában az extra feladatok száma rohamosan megnövekedhet. Ésszerű kereteken belül vállald csak át más feladatát! Ha teheted, inkább segítsd kollégáidat még a szünet előtt végezni a teendőikkel ahelyett, hogy a karácsonyi időszakban neked kelljen befejezned a megkezdett munkájukat!

  • December második felére lehetőleg NE!

A december első fele nagyon sűrű tud lenni, de egy jó tervezéssel elkerülheted, hogy az ünnepek közti időszak is kaotikussá váljon. Lehetőség szerint a meetingeket a hónap első felébe tervezd és a céges eseményeket is zavard le már a karácsonyi leállás előtt! 

  • Egy szabadnapod neked is lehet!

Sorra mennek el a kollégák szabadságra és ahelyett, hogy a karácsonyra hangolódnál helyettük is dolgozol? Jó ötlet lehet az egyik munkanapot arra áldozni, hogy a karácsonyi nagybevásárlást, szervezést lerendezd – és ha marad időd még némi ünnepi dekort is elhelyezz az otthonodban! A hétvégi csúcsidőszak csak lefáraszt a következő hét előtt.

Karácsonykor a munkahelyen? Ne szomorodj el!

A karácsonyi beosztás mindig konfliktusoknak és sértődéseknek a táptalaja. Idén rád esett a sor? Hidd el, ennek is megvannak a maga előnyei! Összeszedtünk pár szempontot, amikkel akár vonzónak is találhatod a karácsonyi munkavégzést. 

  • A kollégák hálája fog kísérni utadon

Sokaknak fogsz örömet okozni azzal, hogy bevállalod helyettük a karácsonyi műszakot. A kollégáid hálás mosolyain felül a főnököd elismerése is a jutalmad lesz.

  • Maximális produktivitás

A meetingek hiányában könnyebb lesz arra koncentrálnod, amire valójában kell. Az üres irodában a koncentrált munkavégzés szinte garantált – vagy legalábbis „csak” rajtad múlik!

  • Fejleszd a kapcsolatod a főnököddel!

Csak te és a vezetőd tölti az ünnepeket az irodában? Remek alkalom arra, hogy átbeszéljétek a következő évi terveidet, fizetési igényedet, esetleg az előrelépési lehetőségeket.

„The Christmas Effect”

A kifejezés 2011-ből származik és azokra az emberekre utal, akiket az ünnepi időszak kimondottan nehezen érint valamilyen (főként) magánéleti okokból. A karácsony sokak számára magányosan töltött napokkal vagy a rossz családi kapcsolatok miatti fájdalommal telik. Arra buzdítunk mindenkit, hogy ebben az időszakban kiemelten figyeljünk oda kollégáinkra és szánjunk egy kis időt a céges ünneplésre is! Okozzunk örömet egymásnak egy finomsággal, egy kedves szóval vagy egy aprócska meglepetéssel! A karácsony végső soron a szeretet ünnepe, ezt ne feledjük el a rohanással teli decemberben sem!



Ez is érdekelhet

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...