Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Szabadság utáni első munkanap: 6+1 tipp, hogy ne fájjon annyira

Szabadság után az első munkanap kihívásokkal teli lehet, de szerencsére léteznek hatékony módszerek amelyek segítenek. A kirobbanó produktivitás ellenére sokszor lemaradunk a munkával, főleg amikor megnyitjuk a levelezőnket és a rendszerrel együtt omlunk össze mi is. 

A következő tippek megfogadásával legalább könnyebbé lehet tenni ezt az időszakot.

Somodi Bettina, a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég operatív vezetője szerint “ami a legfontosabb az nem a szabadság utáni időszak, hanem a szabadság előtti. Érdemes odafigyelni arra, hogy mielőtt valaki elmegy tervezett szabadságára úgy rendezze a munkaügyeit, hogy minden fontosabb ciklusát vagy lezárta, vagy egy olyan állapotban hagyta ott, hogy az másik kollégának vagy ügyfélnek, vagy egyéb érintett osztályoknak ne okozzon fennakadást lehetőség szerint.”

A szabadság utáni első munkanap fejfájásait csökkentheted úgy, ha figyelembe veszed az alábbi pontokat:

  1. A helyettes kijelölése

    Erre sajnos nem minden cégnél, minden pozícióban van lehetőség. Aki megteheti az jelöljön ki egy helyettest, aki a fontosabb ügyekben eljárhat adott szabadságon levő kolléga nevében. Így elkerülhető, hogy a szabadság ideje alatt annyi plusz munka jöjjön össze, amennyit csak hetek alatt tud behozni az ember.” 

  2. Tervezés

    Készítsünk egy rövid és betartható listát azokról a feladatokról, amiknek a jelenlétünk nélkül is haladnia kell és mik azok amikkel kezdeni kell a visszatérésnél. “Így elkerülhető az is akár, hogy valaki kap mondjuk egy hét szabadság alatt 500 levelet, azt egy-két nap mire feldolgozza és lehet csak az utolsó levelei egyike lesz annyira fontos, amivel eleve első körben kezdenie kellett volna a fonál felvételt.”

  3. Tájékoztasd időben kollégáid

    Fontos, hogy időben értesítsd kollégáid, hogy mettől meddig leszel szabadságon. “Így könnyebben fogsz tudni kooperációt elvárni és esetleg külsős feleket sem érint annyira rosszul, ha a megszokott idő helyett egy kicsivel többet kell majd várni.”

A szabadság utáni első munkanapon
  1. Priorizáld a feladatokat

    Nézzük át a naptárat, milyen határidős feladatok és találkozók, megbeszélések várnak ránk az első héten és mik azok amiket korábban összeírtunk, hogy mivel kezdjünk. Hogy megelőzzük a gyakori elkalandozásainkat, írjunk reggel egy teendőlistát, hogy mit kell aznap végrehajtanunk.

  2. Kommunikáció

    Ha helyettesít valamelyik kollégád, kérd meg hogy írja össze melyik feladattal hogy haladt és van-e esetleg amit mindenképp előre kell venni. 

  3. Lehetőség szerint ne tervezzünk be meetinget az első napra

3+1 Tipp: Hagyj magadnak időt
A vakációból való megérkezés és a munkakezdés között érdemes hagyni egy napot. Ne essünk be azonnal az irodába.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek könnyebbé tenni a szabadságról való visszatérést és az első munkanapod.

Regisztrálj adatbázisunkba IDE kattintva és találd meg azt a helyet, ahol a vakációdat munkamentesen töltheted!

Ez is érdekelhet