Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Az elbocsátás még nem a világ vége: mutatjuk, mit érdemes tudni róla

elbocsátás kirúgás álláskeresés állásajánlatok állások karrier tippek

Az elbocsátás a lelkiismeretes dolgozók rémálma, főleg amikor a gazdasági viszonyok ennyire viszontagságosak. Bárkivel megtörténhet, akár önhibáján kívül. Ebben a helyzetben nehéz egyből a következő lépésekre koncentrálni. Arra az esetre, ha ilyen helyzetbe kerülnél, összegyűjtöttük, mit érdemes tudnod az elbocsátást követő 30 napról és a későbbi lehetőségeidről.

Szerencsére ritkán esik meg velünk – de szinte mindannyian előbb-utóbb megtapasztaljuk –, hogy kirúgnak az állásunkból. Ilyen esetben megbántva, megsértve érezhetjük magunkat, dühösnek és csalódottnak, ez természetes. Első lépésben hagyj magadnak időt, hogy feldolgozd a rád törő érzelmeket, lehetőleg ne ráömlesztve a rossz hír hozójára. Ahhoz, hogy elbocsátás után ne cselekedj indulatból, érdemes számba venned az alábbiakat.

Másképp működik az elbocsátás, mintha felmondanál

Amennyiben a munkáltató mond fel neked, alapesetben 30 nap a felmondási idő, ám annak hossza a munkaviszonyod hossza szerint változhat. Attól függően, mióta dolgozol ott, nő a felmondási időd: ha 5 évig, plusz 15 nappal, ha 20 évig, 60 nappal. Ettől közös megállapodással természetesen el lehet térni. Más, kevéssé ismert körülmény, hogy elbocsátás esetén a munkaadó legalább a felmondási idő felére köteles téged a munkavégzés alól felmenteni. Ezt hívják felmentési időnek, mely alatt távolléti díj illet meg. (A részletekért olvasd el az adósziget.hu cikkét!)

A munkaviszonyod hossza döntő szempont a végkielégítés kérdésében is. Ha minimum 3 évet dolgoztál már adott cégnek, amely felmondott neked, jogosult vagy rá. Minél régebb óta dolgoztál adott cégnél, annál magasabb összeget, maximum félévnyi fizetésedet kaphatod kézhez. A felmondási idő utolsó napjától számítva legfeljebb 5 napja van adott cégnek, hogy kifizessen neked minden járandóságodat.

Végül, de nem utolsó sorban, a munkáltatónak meg kell indokolnia az elbocsátást. Ennek elmaradása miatt nem jogszerű az elbocsátás. Sőt, ha a neked mondott ok helyett kiderül, hogy valójában más állt a háttérben, jogodban áll keresetet benyújtani.

Akár már meg is találhatod az új munkahelyed, míg a felmondásodat töltöd

Az elbocsátás után érdemes frissítened az önéletrajzodat, pályázni pozíciókat, a felmentési idő pedig kiváló lehetőség, hogy kényelmesen eljárj állásinterjúkra. Somodi Bettina, a Beck and Partners tapasztalt toborzója szerint 30 nap alatt akár munkát is találhatsz. „A gyors elhelyezkedés attól függ, hogy milyen szektorban, munkakörben, milyen szintű pozícióban akarsz elhelyezkedni. Egy különösebb tapasztalatot nem igénylő KKV-s irodai pozícióba gyorsan átülhetsz. Aki már vezetői szinten keres állást, a 30 nap nem reális elvárás, esetükben jellemzően 3 hónapba beletelik az elhelyezkedés.”

A Beck and Partners munkaerő-közvetítő állásajánlatai között mindenféle pozíciót megtalálsz!

Kattints ide, és regisztrálj az adatbázisukba, utána pedig egyetlen kattintással jelentkezhetsz a neked szimpatikus álláslehetőségekre!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...