Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Céges visszajelzés, létezel egyáltalán?

céges visszajelzés álláskeresés tippek álláskereső

Sok helyről hallani, hogy a cégek nehezen találnak munkaerőt. Ehhez képest rendre bele lehet futni olyan vállalatokba, amelyek le sem reagálnak egy futó pályázatot. Mi ennek az oka? Hogyan lehet ezt elkerülni? Ha már ghostingolt egy vállalat, mit tehetsz? Összegyűjtöttünk neked négy tippet, hogy mit tegyél céges visszajelzés híján!

Aki álláskeresésre adja a fejét, hamar megtapasztalja, hogy elképesztően pörög a piac. Párhuzamosan több pályázati folyamatba is pikk-pakk bele lehet sodródni. Ennek oka, hogy azok a cégek, akik tudnak erőforrást fordítani a toborzásra, nem várnak a sült galambra. Ugyanakkor nem ritka, hogy ezek a folyamatok elnyúlnak. Vegyük át, mi okozza ezt, és mit tehetsz, hogy te ne járj így!

Hiába akar a HR-es visszajelezni, ha nem tud

Számos oka lehet annak, hogy miért kell soká várni egy céges visszajelzés beérkezésére. Fejvadász cégként mindenféle méretű és hátterű céggel kapcsolatban vagyunk, velük dolgozva jellemzően három okot látunk a jelenség mögött.

  1. Ha sok ember vesz részt a kiválasztási folyamatban, hónapokkal tovább tarthat a teljes pályázati eljárás. Ismerősen hangzik: még egy emberrel kéne interjúzni, de hoppá, ő szabin lesz, toljuk még két héttel odébb és társaik? Főleg multiknál fordulhat elő, vezetők keresésekor ez az eshetőség, ami ellen nem sokat tehetsz. Járj nyitott szemmel, elvégre ennyi időbe belefér, hogy más ajánlatokat is megnézz közelebbről!
  2. A mindenért felelő HR-es kollégának nincs elég ideje az interjúk megszervezésére, kiértékelésére, ajánlatadásra és szerződéskötésre. Azoknál a jellemzően KKV méretű cégeknél, ahol pár fős HR-es csapat lát el egy csomó feladatot, könnyű elcsúszni időben. A bérszámfejtéstől kezdve a szabadságok és betegségek kezelésén át a fejlesztési folyamatokig nem jut kapacitás céges visszajelzés keretében a kommunikációra.
  3. Egyetlen ember felel a pályázatok kezeléséért: ha ő kiesik a munkából, minden megáll. Főleg a kis- és közepes méretű cégeknél fordul elő, hogy egyetlen ember kezében összpontosul a toborzás. Tél végén, a koronavírus közepette sajnos gyakran megesik, hogy a kulcsember dől ki, emiatt pedig a teljes folyamat áll.

Ezt tedd, hogy ne maradj céges visszajelzés nélkül!

  1. Tájékozódj előre, hogy mi vár rád a folyamat során! Ha egy cégtől személyre szólóan keresnek meg, érdemes külön rákérdezned a folyamat időzítésére, hogy tudd, mivel számolj. Ha valaki beígéri a pörgést, és mégsem tesz így, az is érdekes tapasztalat.
  2. Jelezd, hogy igényled a visszajelzést! Ha maguktól nem ajánlják fel a cégek, hogy visszajeleznek, akkor jelezd az erre szóló igényedet! Amennyiben más, folyamatban lévő pályázat miatt is fontos ez számodra, bátran tudasd a céggel. Jobb mindenkinek a tiszta kép.
  3. Tarts élő kapcsolatot! Érdemes megjegyezned a kapcsolattartód nevét és elérhetőségét, hogy személyesen tudj érdeklődni. Ne legyél sok, kérj tőle visszajelzési határidőt, és csak annak lejárta után írj neki vagy hívd fel érdeklődés céljával.
  4. Jelentkezz fejvadász cégen keresztül! A fejvadász munka sajátossága a személyesség és az odafigyelés. Az a fejvadász, akivel nekikezdesz egy pályázati folyamatnak, végigkísér, és képviseli az érdekeidet. Ha a cég nehézkesen halad is a toborzási folyamata során, a fejvadászhoz mindig fordulhatsz, hogy adjon visszajelzést.

Felkészültél?
Regisztrálj be a Beck & Partners fejvadász adatbázisába IDE kattintva, és vesd bele magad az álláskeresésbe!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....