Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Biztos munkahely: rég volt ennyire fontos a stabilitás

biztos munkahely stabil munkahely fix jövedelem álláskeresés álláskereső tippek karrier tippek

Fejvadász cégként rengeteg álláskeresővel állunk napi kapcsolatban. Egyre többen jelzik nekünk, hogy azért vágnak bele az álláskeresésbe, mert nem érzik elég stabilnak a meglévő állásukat. A Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetőjének segítségével ezúttal megmutatjuk, hogyan tudsz meggyőződni arról, biztos munkahely a tiéd vagy sem. Ezek után minden adott lesz, hogy jó döntést hozhass, legyen szó maradásról vagy távozásról.

Nem kell közgazdász gurunak lenni ahhoz, hogy érzékeljük, milyen gazdasági trendek uralkodnak. Ebben a helyzetben az egyik legfontosabb igényünk, hogy elmondhassuk, biztos munkahely a miénk, ahonnan fix bevételre számíthatunk. Azok a cégek, akik eddig nem szántak elég időt és energiát a dolgozóik bizalmának elnyerésére, utolsó esélyt kapnak, hogy ezen változtassanak.

Ne ítélj elhamarkodottan, vizsgáld meg a körülményeket!

Egy ideális világban a biztos munkahely vezetősége folyamatosan, transzparensen kommunikál arról, hogy milyen intézkedéseket tesz. Fel sem merülhet a működési instabilitás, mint kérdés. A gyakorlatban azonban a cégek sokszor mellőzik a kommunikációt, és hacsak nem rendszeresen hajtanak végre bérfejlesztést, nem sok fogódzkodót hagynak. Ha mindemellett nagy erővel zajlik a munkafolyamatok átrendezése, leáll a bővülés szokásos üteme, és jelentős kiadáscsökkentés van érvényben, ugyancsak elbizonytalaníthatnak. Bármit is láss, nem érdemes elhamarkodott következtetést levonnod, és elkönyvelned, ez nem biztos munkahely!

Nem egyszer fordult már elő a történelemben, hogy egy cég egyik pillanatról a másikra jelentett be csődöt” – hívja fel a figyelmet Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője. – „Éppen ezért, ha ebben a témában akarsz informálódni, akkor vedd a fáradságot és nézd végig a cég korábbi eredményeit. Emellett nézz szét alaposan a cég tevékenységi területén, a konkurensek háza táján, ki mennyire stabil? A te céged szektorát mennyire érintik az aktuális kihívások? Könnyen kiderülhet, hogy a piaci szereplők közül a tiéd még biztos munkahely.

Bettina szerint ebben a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben bölcs belátás, ha a cégek racionalizálják a működésüket. Ugyanakkor, ha komolyan fontolod a váltást, érdemes lehet ideiglenesen előfizetned egy cégadatbázis használatára. Azon keresztül le tudod ellenőrizni, melyik munkáltató mennyire biztos munkahely.

Tényleg azért váltanál, mert a másik inkább biztos munkahely?

Jogosan merül fel benned a kérdés: ebben a beláthatatlan időszakban érdemes egyáltalán váltani? Vagy még most, gyorsan érdemes, később már nem érheti meg? A Beck and Partners szakértője szerint a gazdasági kilátásoktól függetlenül érdemes gondolkodnod váltásban – ha amúgy is szeretnél. Amennyiben alapvetően elégedett vagy, csak színesebb szakmai kihívásokra vágysz, érdemes inkább kivárnod türelemmel, mi következik. Ezzel ellentétben, ha eleve váltani szerettél volna, minden napod kínszenvedés az aktuális munkahelyeden, érdemes tenned egy kísérletet.

Az előzetes tájékozódás a legfontosabb” – fogalmaz Bettina. – „Csak úgy, a semmibe ugrani, vagy váltani arra alapozva, amit adott munkáltatók kifele kommunikálnak magukról, nem érdemes. Fel kell térképzeni a piacot és meg kell nézni a realitásokat a szektorra és konkrét cégekre. Amennyire teheted, ne a marketingkommunikációból tájékozódj, hiszen annak a célja, hogy a legjobb képet mutassa adott munkaadóról.”

Engedd, hogy mi keressünk biztos munkahely megbízásából!
Regisztrálj a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és várd toborzási specialista kollégáink megkeresését!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....