Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Válság alatt mire számíthatsz a munkahelyeden?

gazdasági válság munkakeresés karrier válság idején állás álláskeresés álláskereső blog

Időszerű megfogalmazni a kérdést: mit várhatsz el a cégedtől reálisan, hogy a gazdasági válság küszöbén mit és hogyan kommunikáljon feléd? Milyen juttatásokra, kedvezményekre számíthatsz? Évente több mint 1500 céggel állunk kapcsolatban, a velük való egyeztetések tapasztalatát összegezzük.

Alapvető emberi szükséglet a biztonságra törekvés. A biztonságot mind fizikai, mind mentális síkon elsősorban a munkahely adhatja meg. Ha tudjuk, hogy stabilan, kiszámíthatóan kalkulálnak velünk, számítanak a munkánkra, és megkapjuk az erőfeszítéseinknek megfelelő ellenértéket, biztonságban érezhetjük magunkat. Látva azonban a növekvő inflációt, a gazdasági válság közeledtét és a rémhírekről beszámoló sajtót, a biztonságérzetünk könnyen csorbulhat. Természetes, hogy ebben a helyzetben megkérdőjelezzük a biztonságunkat, és fogódzkodókat keresünk.

Válság előtt a vállalat gazdasági stabilitásától függetlenül elvárható

A minimum elvárható vállalati magatartás ebben a helyzetben a transzparens, őszinte kommunikáció. Értelemszerűen nem várható, hogy egy cég teljes mélységben beavassa a dolgozókat az anyagi helyzetébe, de ami rájuk tartozik – a napi megélhetésüket befolyásolja, a stabilitásérzetüket növelheti –, arról érdemes beszámolnia. A legrosszabb forgatókönyv szerint, ha egy cég kénytelen bizonyos emberektől megválni, jobb, ha mielőbb kommunikálja. Ezzel hagy időt a dolgozóknak, hogy új munkahelyet találjanak, és felkészüljenek a változásra.

Elmondható, hogy máig nem bevett szerződési kitétel az inflációkövető fizetésemelés. Éppen ezért, már az gesztusként értékelhető cselekedet, ha egy cég ennek ellenére, a várható válság hatására kezdeményez fizetésemelést. Ha még emellett, valamint a szerződésben vállalt kötelezettségein felül nyújt rezsitámogatást vagy élelmiszervásárlási hozzájárulást, az nagyfokú megbecsülést mutat.

A szélsőségek között található a jellemző gyakorlat

Válság idején legtöbbször az egyszeri bónuszt vagy a megszokott juttatásoktól eltérő egyéb támogatásokat vetnek be a cégek, amikkel támogatják a munkavállalóikat. Ilyen lehet például a dolgozók munkahelyi étkeztetése. „Ha ennek elmaradása miatt valaki máris fontolgatja a váltást, nincs mire várnia, nincs vesztenivalója” – osztja meg véleményét Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője. – „Ha a munkahelye kerek-perec közölte vele, hogy nem tud többet adni, és nincs is megoldási javaslata, érdemes aktívan keresni olyan helyet, ahol megkapja, amit kérhet. A munkaerőpiac egyelőre még mindig a munkavállalóknak kedvez, de kérdés, meddig marad ez így. Érdemes időben lépni.

Bizonytalanból bizonytalanba viszont nem érdemes kilépni válság küszöbén. Azok a vállalatok, amelyek – más eszköz híján – hiteles és őszinte kommunikáció révén perspektívákat vázolnak fel, megérdemelhetik a bizalmat. A szakértő úgy gondolja „ha egy vállalat nagyjából kész tervet vázol fel arra, hogy miként oldja meg a helyzetet, és kitűz egy határidővel rendelkező időintervallumot is a megvalósításra, érdemes lehet várni. Ennek alapfeltétele, hogy a jelenlegi helyzet még tartható legyen a munkavállalók számára. Minden más esetben a cég bizonytalan helyzete alapján kell eldöntened, hogy vállalod-e a rizikót.

Hozz felelős döntést, törekedj a biztonságra!
Regisztrálj be a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és kutasd fel a jövőd lehetséges alternatíváit!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...