Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Amikor számít, hogy ötven év feletti munkavállaló csatlakozik a csapathoz

ötven év feletti munkavállaló idősödő munkavállaló állásajánlat időseknek

Múlt héten már írtunk róla, hogy az életkor egy leendő munkavállaló esetén nem kéne, hogy hátrányos megkülönböztetés okaként szolgáljon. Magyarországon számos negatív sztereotípia merül fel, ha egy ötven év feletti munkavállaló jelentkezik egy álláslehetőségre. Ezúttal azt vesszük górcső alá, hogy milyen esetekben érdemes kifejezetten az idősödő dolgozókban gondolkodnia a vállalatoknak, mi miért véljük jó döntésnek, ha őket választják.

Van, hogy egy ötven év feletti munkavállaló az álláskeresése során negatív sztereotípiával találkozik, ám ugyanúgy felmerülhet a pozitív megítélése is. Egy tapasztalt, sokat látott toborzó tisztában van azzal, mikor, milyen helyzetekben lényeges valóban egy idősödő munkavállaló életkora.

Van olyan, hogy kizárólag egy ötven év feletti munkavállaló lehet a befutó

Ideális esetben egy toborzási folyamat során a tudás, tapasztalat és képességek döntenek – és csak ezek a tényezők – egy jelölt kiválasztásakor. Viszont főleg a senior, sokat látott szakemberek esetén figyelhető meg a magas átlagéletkor. Ez józan logikával érthető is: nagy mennyiségű szakmai-, vezetői- és emberi élettapasztalat csak idővel gyűlhet össze.

Somodi Bettina toborzási specialista szerint minden esetben feladat- és felelősségi kör függvénye az, hogy előny-e a kor, vagy sem. „Az általánosítás hiba” – hangsúlyozza a szakértő. – „Találkoztam már olyan ötven évnél idősebb emberrel, aki letagadhatott volna minimum tíz évet a korából. Benne egy húszéves lendülete és motiváltsága vegyült az ötvenévesek bölcsességével, nyugalmával és profi hozzáállásával. Csak a számot figyelve dönteni egy jelöltről elképesztő butaság.

A munkahelyi kultúra és dolgozói légkör is számít

A pozíció kívánalmain túl is van egy szempont, amely jelentős lehet egy ötven év feletti munkavállaló esetében: a munkahelyi kultúra. Komoly dilemmát jelenthet, hogy egy huszonéves dolgozói közösségbe mennyire lehet integrálni majd valakit, aki kétszer olyan idős, mint a kollégái? Hogyan fogja viselni, hogy a főnöke nála jóval fiatalabb? Milyen hatással lesz a belső dinamikákra? Mindezekre azonban a tépelődő HR-esek választ kaphatnak, ha a szakmailag kifogástalan jelölteket ténylegesen megismerik. Ezek a kérdések ugyanúgy felmerülhetnek egy korosztályon belüli munkavállaló esetén, ha nem is pontosan ebben a formában.

A Beck & Partners fejvadász cégnél arra buzdítjuk ügyfeleinket, hogy valamennyi döntési helyzetben a szakmai és vállalati érdekeket vegyék figyelembe elsősorban. Tudjuk, hogy nincs mindig könnyű dolguk, de támogatjuk őket abban, hogy mellőzni tudják a sztereotípiákat. Örömmel tapasztaljuk, hogy van olyan ügyfelünk, aki példaértékű gyakorlattal rukkolt elő – erről jövő héten még több részletet osztunk meg!

Ha érdekel, mit tartogat számodra a Beck & Partners álláskínálata, regisztrálj be az adatbázisunkba IDE kattintva, és várd a megkereséseket!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....