Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Számít, hogy hány éves egy leendő munkavállaló?

idősödő munkavállaló álláskeresés tippek önéletrajz

Magyarországon tagadhatatlanul negatív sztereotípia övezi az ötven év feletti munkavállalókat. Annak ellenére, hogy lehetetlen általánosságot megfogalmazni velük kapcsolatban. Ezúttal annak jártunk utána, hogy Somodi Bettina toborzási specialista tapasztalata szerint mire készüljön egy ötven év feletti leendő munkavállaló, ha állást keresne.

Továbbra sem csökken a cégek által kínált álláslehetőségek száma, sőt. Ez, az infláció és a tény, hogy az országban a munkaképes korúak zöme állással rendelkezik, tovább nehezíti a helyzetet. Logikus volna, hogy a cégek emiatt tesznek egy lépést hátra, és áttekintik, hol rejlenek még értékes munkaerőtartalékot jelentő elhivatott dolgozók. A Beck & Partners-nél hisszük, hogy ilyen értékes dolgozónak tekinthető minden dolgozni akaró, idehaza sokszor hátrányosan megkülönböztetett, ötven év feletti munkavállaló.

Ötvenéves kor felett nehéz belevágni az álláskeresésbe

Somodi Bettina hét év tapasztalattal a háta mögött állítja, hogy lényegében lehetetlen általánosságot megfogalmazni bármilyen korcsoport esetén. „Gyakori, de nem általánosítható jelenség, hogy egy ötven év feletti leendő munkavállaló nem tudja, hogyan álljon neki az álláskeresésnek. Sokszor dilemmát okoz neki, hogy hogyan írjon lényegretörő és releváns önéletrajzot. Ez csupán azért van, mert ő még annak a generációnak a tagja, amely akár 15-20 évet is eltöltött egyetlen munkahelyen. Nincs benne akkora rutinja, mint a pár évente váltó fiatalabbaknak” – hangsúlyozza a Beck & Partners toborzási specialistája. – „Amikor ennyi idő után hirtelen kikerül a munkaerőpiacra, akkor nem csoda, hogy nem tudja, merre induljon el.

A szakértő megerősíti, hogy negatív sztereotípia övezi és erős diszkrimináció érhető tetten ezzel a korosztállyal kapcsolatosan. Ezzel pedig a korosztály képviselői is tisztában vannak. Ez a körülmény önmagában eredményez patthelyzetet. „Ha egy leendő munkavállaló nem hisz a saját sikerében, jócskán megnehezíti az álláskeresésének sikerét. Az önbizalom nagyon fontos egy ilyen élethelyzetben” – emeli ki Bettina. – „Minden ötven év feletti álláskeresőnek azt tanácsolom, hogy mentálisan készüljön fel a pályázati folyamatra és higgyen a saját sikerében. Ha eleve reményvesztetten veti bele magát a keresésbe, az bizony meg fog látszani.

Sínen van a leendő munkavállaló, ha az önéletrajza alapján kiválasztották

A toborzási specialista tapasztalatai szerint egy ötven év feletti leendő munkavállaló esetén a kritikus pont az önéletrajz kiválasztása. Ha az önéletrajza alapján nem utasítják vissza, akkor nem is várható, hogy pusztán a kora miatt megkülönböztessék.

A szakértő úgy látja, hogy a túlzott büszkeség is okozhat gondot. Nem csak a segítségkérést nehezíti meg, hanem az önkritika gyakorlását is. „Egy, a cégek által jelenleg elvárt minőségű pályázati anyag elkészítéséhez ne féljenek segítséget kérni” – tanácsolja Bettina. – „A gyerekeiktől vagy olyan ismerőstől, aki aktívan keresett állást a közelmúltban. Pusztán mert már nagy az élettapasztalatuk és a szakmájukban profik, nem jelenti azt, hogy állást keresni is profin tudnak.

Kortól függetlenül találja meg a magához passzoló állást!
Regisztráljon az adatbázisunkba IDE kattintva, és kollégáink megkeresik az önnek való álláslehetőségekkel!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...