Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Visszajelzés az álláskeresés alatt: határidők az interjú előtt és után

visszajelzés, álláskereső blog, álláskeresés tippek

Álláskeresőként tűkön ülve várod, hogy visszajelzés érkezzen? Ezzel nem vagy egyedül, hiszen az önéletrajz elküldése után a pályázati folyamat egészében telefonon jelzik neked, ha tovább jutottál. Hogy két jelzés között mennyi idő telhet el, az viszont nagyon eltérően alakulhat. Nem biztos, hogy le kell mondanod egy lehetőségről, csak mert azonnal nem kapsz választ. Somodi Bettina, a Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője segít abban, hogy el tudd dönteni, meddig várható még visszajelzés.

Önéletrajz elküldve, meddig várj?

Az önéletrajz beküldése mindösszesen néhány percet vesz igénybe, mégis annál fontosabb folyamat. Somodi Bettina szerint az önéletrajz beküldése és a visszajelzés között ideálisan 2 hétnek kéne eltelnie. „Ez az időtartam attól függ, hogy egy cégnél mekkora a HR részleg, illetve, hogy milyen sürgős a betöltendő állás. Ha 2 héten belül nem jelentkezik a cég, akkor jó eséllyel már más jelölttel folyik tovább a kiválasztás folyamata. Az sem ritka, hogy a munkáltatók egy sikertelen kör után ismét felkeresik azokat, akik az önéletrajz alapján még megfeleltek, valamiért azonban még sem velük haladtak tovább addig a folyamatban. Ilyenkor az önéletrajz beküldése és a felkeresés között 2-3 hónap is eltelhet.

Visszajelzés, na de mikor?

Az interjú végén érdemes rákérdezni arra, hogy várható-e visszajelzés, és ha igen mikor. Nyugodtan kérdezz rá arra is, hogy telefonon vagy e-mailben fognak szólni. Ha a megadott időn belül nem kapsz semmilyen választ, akkor nyugodtan rákérdezhetsz az interjúztatónál arra, hogy született-e már döntés. Ezzel a körrel a saját bizonytalanságodat csökkentheted, hiszen egy hívás vagy üzenet alkalmával kiderül, hogy számíthatsz-e a továbbiakban a cégre. Azonban figyelj arra, hogy ne kérd számon az interjúztatót, kedvesen és udvariasan kérdezz rá a visszajelzésre.

Interjú után emailt küldeni?

Felmerülhet benned annak a gondolata, hogy az interjú után jó lenne még egy utolsó benyomást tenni és mi lenne, ha írnál egy emailt. Ezt azonban mindenképpen mérlegeld, mielőtt rányomsz a küldés gombra. Ha úgy érzed, hogy az interjú jól sikerült és mindenképpen említést szeretnél róla tenni, akkor gondold át mit írsz.

A levélben érdemes nem túl sokat írni, azt is kedvesen és tárgyilagosan megfogalmazva. Néhány elismerő szó az interjúztatónak is jól esik, azonban fontos, hogy nem szabad túlzásokba esni. Semmiképpen se ömlengj arról, hogy mennyire jól érezted magad és ne rögtön tedd, ahogy elhagytad az interjú helyszínét. A visszajelzés várhat, először nyugodj le, ereszd ki magadból a felgyülemlett feszültséget. Ezt követően mindenképp gondold át az email létjogosultságát.

Elérhetőség a munkakeresés alatt: a visszajelzés másként nem jut el hozzád!

Ha folyamatban van az álláskeresésed, akkor semmiképp se tűnj el az éterben. Figyeld a telefonodat és az e-mailjeidet. Ha nem válaszolsz a megkeresésekre, akkor nagy eséllyel nem jutsz tovább a következő körbe. Nem kell állandóan a telefonodon lógni, sőt az e-maileket sem kell percenként frissíteni, de érdemes egy nap többször ránézni. Ha ismeretlen számról kerestek, akkor pedig mindenképpen indíts egy visszahívást, hiszen lehet, hogy éppen álmaid állása miatt hívtak fel.

Somodi Bettina szerint, ha valaki 2 napig nem elérhető, akkor az a jelölt kifejezetten rossz benyomást kelt. Természetesen itt a váratlan események nem számítanak. Ilyesmi nem fog kizárást jelenteni a kiválasztási folyamatból, az interjúztatók megértik, hogy az álláskeresésedet felülírta egy másik, halaszthatatlan ügy.

Ha a legújabb munkák között keresgélnél és várod a gyors visszajelzéseket, regisztrálj be az adatbázisunkba IDE KATTINTVA!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

A változó digitális világban folyamatosan új technológiák jelennek meg, átalakítva mindennapi életünket és szakmai környezetünket is. Az interjúk során fontos az alkalmazkodás képességének hangsúlyozása,...

Karrier tippek

Rendszeresen találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel, hogy “junior”, “medior” és “senior”. Ezek a szintek nem csupán pozíciókat vagy címeket jelölnek, hanem egy egész fejlődési utat...

Karrier tippek

Az álláskeresők hajlamosak úgy gondolni, hogy a nyár csendes időszak az álláspiacon. Azonban ez a feltételezés legtöbbször téves. Somodi Bettinával, a Beck and Partners...

Karrier tippek

Megkaptad az állást és kezedben a munkaszerződés, de nem vagy biztos benne, hogy minden fontos részletre kiterjed-e? A munkaszerződés kötelező elemeit törvény határozza meg....