Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Utánanézni az interjúztatónak? – Így kezeld az információkat

A közösségi médiának hála ma már nem csak az interjúztató tudja előre lecsekkolni a jelöltet, hanem fordítva is pár kattintással el lehet érni a HR-est. Habár ez akár előnyödre is válhat, ne ess vele túlzásba! Ugyan nem tilos utánanézni az interjúztatónak, de van néhány íratlan szabály, amit mindenképpen tarts be! Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője segítségével mutatjuk, melyek ezek!

Hogy miért is fontos ez? Az állásinterjún mindenki jól szeretne szerepelni, ezért sokat nyom a latba az interjú hangulata. Ha túl sok személyes információt tudsz a HR-esről, és ezt szóvá is teszed az interjún, az ellenkező hatást érheted el. A Beck and Partners operatív vezetője segít abban, hogy milyen információkat érdemes szóba hozni, és mit javasolt elkerülni.

Mennyi információ elég?

Az állásinterjúra úgy tudsz a leghatékonyabban felkészülni, ha minden lehetséges információt begyűjtesz a meghirdetett állás kapcsán. Szedd össze a cég és a pozíció kapcsán elérhető valamennyi adatot! A megszerzett adatok birtokában számodra is egy valósághű kép alakul ki a cégről, ahova interjúra mész. Azonban nem csak a cégről, hanem sok esetben a HR-esről is kit tudsz deríteni akár személyes információkat is. Nagyon könnyű utánanézni az interjúztatónak. Az viszont már más kérdés, hogyan illik használni ezeket az információkat. Hogy jó döntést hozhass, szakértőnk segít abban, hogy az interjún miként válogass a megszerzett információk közül.

Utánanézni az interjúztatónak – személyes információkat ne!

Kecsegtetőnek tűnhet utánanézni az interjúztatónak és lecsekkolni a Facebook és Instagram profilját, azonban Bettina szerint óvatosan kell a lehetőséggel élni. Ha nem tudod megállni, hogy kicsit kutakodj, akkor a megszerzett információk alapján első körben ne ítéld meg az interjúztatót. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy a személyes találkozó során ne hozd szóba a tudomásodra jutott információkat. Lehet, hogy szimpátiából szóba szeretnél hozni olyan témákat, amik a közösségi média alapján közel állnak az interjúztatóhoz, ez mégsem ajánlott. A szimpátiakeltés helyett éppen az ellenkezőjét érheted el azzal, hogyha olyan témákat érintesz az interjú során, amik a HR-eshez közel állnak. Nem érdemes az interjúztató tudomására hozni, hogy tudsz arról, hogy milyen háziállata van, milyen zenéket kedvel, vagy mik a hobbijai. Ne hozd fel témaként azt sem, hogy milyen párkapcsolati állapotban van vagy láttad, hogy merre járt az elmúlt időszakban.

Természetesen nincs megtiltva, hogy szóba hozd egy könnyedebb interjú során a szabadidős tevékenységet és megemlítsd, hogy mik a te hobbijaid. Arról sincs szó, hogy ezek ne egyezhetnének az interjúztatóéval, azonban semmiképp se legyen feltűnő, hogy te ezekről az információkról tudsz.

Szakmai publikációk? Annál inkább!

Utánanézni az interjúztatónak nem csak a közösségi médiás platformokon lehet. Szakmai platformokon – például LinkedInen, szakmai lapok virtuális hasábjain – vagy a cég honlapján rálelhetsz olyan publikációkra, amiket az interjúztatód készített. Ez már sokkal inkább a profizmusodat és a felkészültségedet mutatja. Nem csak arra világít rá, hogy jól tudsz keresni, hanem arra is, hogy valóban érdeklődsz az adott témában. Azonban itt is vigyázz arra, hogy ne tűnj túl soknak! Vagyis ne akard minden áron belepréselni az interjúba azt, hogy te mit olvastál az adott személy publikációiból. Sokkal profibbnak tűnhet, ha mindezt úgy hozod szóba, hogy olvastál az adott témában és elmondod a véleményedet, megmutatod a tudásodat. Természetesen a publikációt megemlíteni csak akkor érdemes, ha szakmai interjún veszel részt, és a te szakterületeden tevékenykedő szakemberrel tudsz beszélgetni.

Ha úgy érzed, hogy könnyedén tudnál felkészülni az állásinterjúkra, akkor IDE kattintva tudsz beregisztrálni a legújabb állásokért!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....