Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Szabadság alatt dolgozni? Mindenkinek jár a pihenés!

szabadság alatt dolgozni

Jó idő, nyaralás, felfrissülés, ugye mindenkinek ez jut eszébe, amikor eltervezi a vakációját? És mi a helyzet azzal, hogyha szabadság alatt dolgozni kell? Lehetséges-e egyáltalán kötelezővé tenni ezt? A kikapcsolódás mindenkinek jár, és főleg a nyári szezonban érződik az embereken a pihenés iránti vágy. A Beck and Partners operatív vezetőjével, Somodi Bettinával járjuk körbe a szabadság alatti munka témakörét.

Érdemes szabadság alatt dolgozni?

Szakértőnk szerint a vakáció mindenkinek jár. Az ideális időszak minimum egy hét, ami alatt a munkavállaló feltöltődik és ki tud kapcsolni. Egy teljesen relaxálással töltött nyaralás után kipihenten, felfrissülten tudsz visszaérkezni a dolgos hétköznapokba. Éppen ezért is javasolt komolyan venni a pihenést, hiszen csak így lehetséges kiszakadni a dolgos hétköznapokból. Ezt követően pedig tudod folytatni a munkát teljes erőbedobással. Ha nagyon szereted a munkádat, biztosan nehéz megállni, hogy ránézz időnként a telefonodra, és informálódj, éppen mi történik a cégnél. Azonban ez kontraproduktív lehet, hiszen a szabadság alatt munkától való eltávolodást veszélyezteted ezzel. Vakáción mindenképpen pihenéssel töltsd a napjaidat!

És ha a főnök kéri?

Természetesen akadhatnak olyan esetek, amikor a szabadságod alatt is mindenképpen bele kell avatkoznod a cég ügyeibe. Azonban ilyen alkalmas viszonylag ritkán fordulnak el, és nem ez az átlag egy vakáció során. Bettina úgy véli, hogy minden 10 főt meghaladó cégnél lehetőséget kell biztosítani arra, hogy bármelyik munkatárs pótolható legyen. Ez azért is fontos, mert akadhatnak olyan élethelyzetek, amikor a munkavállaló önhibáján kívüli okok miatt nem tud dolgozni. Például betegség esetén meg kell oldania a munkáltatónak a helyettesítést. Amennyiben ez kivitelezhető, akkor egy nyaralás alatt is meg kell tudnia oldani a pótlást. Szabadság alatt dolgozni nem kötelező és nem is elvárható.

Hogyan készülj fel a vakációra?

Az első és legfontosabb munkahelyi teendő, hogy készítsd fel a munkatársaidat. Minden munkafolyamatról készíts dokumentációt annak érdekében, hogy a távollétedben is pontosan tudják, hogy mit-hogyan kezelsz általában. Ezekkel a dokumentumokkal megelőzheted a szabadság alatti kérdezősködést. Amennyiben szükség van rá, meetingeljetek a munkatársakkal arról, hogy pontosan ki fogja helyetted végezni a munkát. Már akár a szabadságod előtti időszakban is együtt áttekinthetitek közösen a napi teendőket. Az utolsó pillanatos kapkodás mindenkinek bosszúságot okozhat. A te rutinod más munkatársadnak ismeretlen terep lehet, az övével nem feltétlen illeszthető össze kapásból. Az előre felkészüléssel elkerülhető az, hogy neked szabadság alatt dolgozni kelljen, és a helyettesed kelletlen helyzetbe kerüljön a szabadságod miatt.

A felkészítésen kívül is tehetsz azért, hogy munka nélkül élvezhesd a nyaralást. A teljes pihenés érdekében minden munkaeszközt hagyj az irodában, így a vakációd alatt nem lesz lehetőséged céges ügyeket intézni. Továbbá mindenképpen állíts be egy automatikus emailt, ami a megkeresések alkalmával jelzést küld a feladónak arról, hogy kit keressen helyetted.

Ha a munkahelyeden szabadság alatt dolgozni kell, akkor ideje lehet váltanod. Regisztrálj adatbázisunkba IDE kattintva! Találd meg azt a helyet, ahol a vakációdat munkamentesen töltheted!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...