Connect with us

Hi, what are you looking for?

Önéletrajz

Önéletrajz az alapoktól

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV megírásában.  A Beck and Partners fejvadász cég kollégái megosztanak veled pár tanácsot, amik sokat dobhatnak az önéletrajzodon.  

Mi a CV – Curriculum Vitae, avagy önéletrajz – egyáltalán?

Az európai önéletrajz egy, általában maximum 2 oldalig terjedő dokumentum, amiben az állásra pályázó röviden összefoglalja az eddigi szakmai pályáját, illetve bemutatkozik – a pozíció kapcsán releváns információk megosztásán keresztül. 

Milyen pontokba érdemes szedni a szakmai bemutatkozást?

  • Minimális személyes bemutatkozás
  • Elérhetőségek feltüntetése
  • Karriercél
  • Oktatás, képzettségek bemutatása – A középiskoláig nem kell visszamenni, csak ha releváns a pozícióval kapcsolatban! 
  • Nyelvismeret
  • Munkahelyek vagy szakmai tapasztalat/munkatapasztalat felsorolása
  • Egyéb készségek, ismeretek: pl. számítógépes szoftverismeret, jogosítvány stb.
  • Publikációk, megjelenések, díjak, elismerések felsorolása

Milyen sorrendben jelenjenek meg az elemek?

Az önéletrajz sorrendje nem teljesen merev, bizonyos eltérések nem okoznak problémát. Azonban érdemes a következő logika mentén felépíteni az önéletrajzot:

  1. Személyes adatok, elérhetőségek
  2. Karriercél meghatározás
  3. Szakmai múlt összegzése
  4. Készségek, képességek
  5. Tanulmányok
  6. Nyelvtudás
  7. Egyéb

Milyen legyen az önéletrajz megjelenése? 

Nagyon fontos, hogy az CV-d már első ránézésre megnyerő legyen, ezért érdemes hangsúlyt fektetni az esztétikára. Az önéletrajz kötelező eleme egy professzionális fotó, de pár grafikai elemmel és ízléses sablonnal is sokat emelhetsz a jelentkezéseden. A weben számtalan sablon elérhető, érdemes akár ezek közül vagy saját tervezésűt választani. Korábbi cikkünkben már összeszedtünk néhány tippet, ami segítségedre lehet.

Utolsó, de nem elhagyható lépés!

Az önéletrajz ellenőrzése, a helyesírás átnézése elengedhetetlen része a CV írásának. Egy-egy aprócska hiba szuper állásoktól foszthat meg. Nem érdemes ilyen dolgon elcsúszni! Olvassuk el akár kétszer, háromszor az önéletrajzot! 


Ha úgy érzed, hogy az első lépést maximálisan elvégezted az álommunkád megtalálásához, akkor regisztrálj (ITT) és mi segítünk a továbbiakban! 

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....

Karrier tippek

A változó digitális világban folyamatosan új technológiák jelennek meg, átalakítva mindennapi életünket és szakmai környezetünket is. Az interjúk során fontos az alkalmazkodás képességének hangsúlyozása,...