Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Miért nem írják ki a cégek a fizetéseket az álláshirdetésekben? Íme a lehetséges okok!

Álláskeresés közben az egyik legfrusztrálóbb dolog az lehet, ha a cégek nem írják ki a fizetéseket az álláshirdetéseikben. De elgondolkodtál már azon, hogy miért van ez így? Íme néhány ok, amiért a vállalatok nem teszik közzé a fizetéssel kapcsolatos információkat:

1. Belső verseny elkerülése

Egy ideális világban azon dolgozók, akik ugyanazt a munkát végzik, ugyanannyit keresnének évente munkájuk során. A valóságban azonban minden alkalmazott egyedi képességeket és tapasztalatokat hoz a munkakörbe, ami azt jelenti, hogy értékesebbé vagy kevésbé értékessé teszi őket a fizetés szempontjából. Ha a vállalatok a munkaköri leírásokban közzétennék a fizetési információkat, a jelenlegi alkalmazottak könnyedén megtekinthetnék az új munkavállalók fizetési információit, ami esetleg versenyhelyzetet és elégedetlenséget okozhatna a vállalaton belül.

2. Költségvetési korlátok

A másik ok, amiért a vállalatok esetleg nem tesznek közzé fizetéseket az álláshirdetésekben, az az, hogy esetleg nincs fix költségvetésük az adott pozícióra. A jelölt képzettségétől és tapasztalatától függően a vállalat hajlandó lehet magasabb fizetést ajánlani, mint amennyit eredetileg a szerepkörre szántak volna.

3. Külső versenyképességi okok

A vállalatok azért is dönthetnek úgy, hogy nem teszik közzé a fizetéseket az álláshirdetésekben, hogy versenyképesek maradjanak más vállalatokkal szemben. Ha egy vállalat fizetése alacsonyabb, mint a versenytársaké, előfordulhat, hogy nem akarják ezt az információt nyilvánosságra hozni, hogy elkerüljék, hogy a potenciális jelöltek figyelmen kívül hagyják őket.

4. Rugalmasság

Előfordul, hogy a vállalatok azért nem teszik közzé a fizetéseket az álláshirdetésekben, mert rugalmasak akarnak maradni a felvételi folyamat során. Azzal, hogy nem tesznek közzé fix bértartományt, lehetőségük van arra, hogy a jelöltnek a képességei és tapasztalata alapján személyre szabott kompenzációs csomagot kínáljanak.

5. Jogi okok

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a vállalatok jogi okokból nem tehetnek közzé fizetéseket az álláshirdetésekben. Az Egyesült Államok egyes államaiban például illegális a jelöltek fizetési előzményeire rákérdezni, ami befolyásolhatja a vállalat azon lehetőségét, hogy a fizetésre vonatkozó információkat közzétegye az álláshirdetésekben.

5+1

Természetesen nem minden cég a fent említett okok miatt hagyja el a fizetés megjelölését, hiszen az tárgyalási előnyökkel is járhat. Például azzal, hogy a vállalatok nem teszik közzé a fizetést előre, potenciálisan alacsonyabb fizetést ajánlhatnak, mint amit a jelölt elfogadott volna, ha ismeri a fizetési tartományt.

 

Mit jelent ez az álláskeresők számára?

Bár az álláskeresők számára frusztráló lehet, ha nem tudják előre a fizetési tartományt, fontos megérteni ennek a gyakorlatnak az okait. Ha megértjük a különböző tényezőket, amelyeket a vállalatok figyelembe vesznek, amikor arról döntenek, hogy közzéteszik-e a fizetésre vonatkozó információkat, az álláskeresők jobban eligazodhatnak az álláskeresési folyamatban, és tisztességes kompenzációs csomagról tárgyalhatnak. Végezz fizetéskutatást, számold ki a megélhetésedhez szükséges minimumot és készülj fel a bértárgyalásra!

 

Új állást keresel? A Beck and Partners segítségével megtalálhatod leendő munkahelyedet! Regisztrálj hozzánk és ismerd meg a lehetőségeket! [ITT]

Ez is érdekelhet

Álláskeresési tippek

A szezonális munka olyan jellegű foglalkoztatási forma, amikor a munkaadó és -vállaló csak alkalmi munkaviszonyt kötnek egymással. Abban az esetben érdemes alkalmazni ezt a...

Egyéb kategória

Egyre szélesebb korosztályt fenyeget a munkahelyi kiégés és az elmúlt években az is megfigyelhető volt, hogy egyre alacsonyabban van az a korhatár, ahol az...

Egyéb kategória

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...