Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Miért nem írják ki a cégek a fizetéseket az álláshirdetésekben? Íme a lehetséges okok!

Álláskeresés közben az egyik legfrusztrálóbb dolog az lehet, ha a cégek nem írják ki a fizetéseket az álláshirdetéseikben. De elgondolkodtál már azon, hogy miért van ez így? Íme néhány ok, amiért a vállalatok nem teszik közzé a fizetéssel kapcsolatos információkat:

1. Belső verseny elkerülése

Egy ideális világban azon dolgozók, akik ugyanazt a munkát végzik, ugyanannyit keresnének évente munkájuk során. A valóságban azonban minden alkalmazott egyedi képességeket és tapasztalatokat hoz a munkakörbe, ami azt jelenti, hogy értékesebbé vagy kevésbé értékessé teszi őket a fizetés szempontjából. Ha a vállalatok a munkaköri leírásokban közzétennék a fizetési információkat, a jelenlegi alkalmazottak könnyedén megtekinthetnék az új munkavállalók fizetési információit, ami esetleg versenyhelyzetet és elégedetlenséget okozhatna a vállalaton belül.

2. Költségvetési korlátok

A másik ok, amiért a vállalatok esetleg nem tesznek közzé fizetéseket az álláshirdetésekben, az az, hogy esetleg nincs fix költségvetésük az adott pozícióra. A jelölt képzettségétől és tapasztalatától függően a vállalat hajlandó lehet magasabb fizetést ajánlani, mint amennyit eredetileg a szerepkörre szántak volna.

3. Külső versenyképességi okok

A vállalatok azért is dönthetnek úgy, hogy nem teszik közzé a fizetéseket az álláshirdetésekben, hogy versenyképesek maradjanak más vállalatokkal szemben. Ha egy vállalat fizetése alacsonyabb, mint a versenytársaké, előfordulhat, hogy nem akarják ezt az információt nyilvánosságra hozni, hogy elkerüljék, hogy a potenciális jelöltek figyelmen kívül hagyják őket.

4. Rugalmasság

Előfordul, hogy a vállalatok azért nem teszik közzé a fizetéseket az álláshirdetésekben, mert rugalmasak akarnak maradni a felvételi folyamat során. Azzal, hogy nem tesznek közzé fix bértartományt, lehetőségük van arra, hogy a jelöltnek a képességei és tapasztalata alapján személyre szabott kompenzációs csomagot kínáljanak.

5. Jogi okok

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a vállalatok jogi okokból nem tehetnek közzé fizetéseket az álláshirdetésekben. Az Egyesült Államok egyes államaiban például illegális a jelöltek fizetési előzményeire rákérdezni, ami befolyásolhatja a vállalat azon lehetőségét, hogy a fizetésre vonatkozó információkat közzétegye az álláshirdetésekben.

5+1

Természetesen nem minden cég a fent említett okok miatt hagyja el a fizetés megjelölését, hiszen az tárgyalási előnyökkel is járhat. Például azzal, hogy a vállalatok nem teszik közzé a fizetést előre, potenciálisan alacsonyabb fizetést ajánlhatnak, mint amit a jelölt elfogadott volna, ha ismeri a fizetési tartományt.

 

Mit jelent ez az álláskeresők számára?

Bár az álláskeresők számára frusztráló lehet, ha nem tudják előre a fizetési tartományt, fontos megérteni ennek a gyakorlatnak az okait. Ha megértjük a különböző tényezőket, amelyeket a vállalatok figyelembe vesznek, amikor arról döntenek, hogy közzéteszik-e a fizetésre vonatkozó információkat, az álláskeresők jobban eligazodhatnak az álláskeresési folyamatban, és tisztességes kompenzációs csomagról tárgyalhatnak. Végezz fizetéskutatást, számold ki a megélhetésedhez szükséges minimumot és készülj fel a bértárgyalásra!

 

Új állást keresel? A Beck and Partners segítségével megtalálhatod leendő munkahelyedet! Regisztrálj hozzánk és ismerd meg a lehetőségeket! [ITT]

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...