Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

A mentális fáradtság nem magánügy, mire számíthatsz a munkahelyeden?

mentális fáradtság mentális egészség álláskeresés tippek

A koronavírus sokadik hullámában, a gazdasági ingadozás, folyamatos létbizonytalanság és tervezhetetlenség miatt sokan észlelhetik magukon a mentális fáradtság tüneteit. Természetes reakció, és nem olyasmi, amit reggel a küszöbön átlépve magunk mögött hagyhatunk. Visszük magunkkal a munkába is. Általában viszont a munkahely nem az a közeg, amely megkönnyíti a helyzetünket. Mi fogad ott, mire számíthatunk, és hogyan kérjünk segítséget? Ezekre a kérdésekre válaszol Somodi Bettina toborzási specialista.

Mentális fáradtság bárkit érinthet, egy hétköznapi jelenségről van szó. A szellemi túltelítettség és nyomás okozza: több feladat, döntéshelyzet, túlságosan sok információ eredményezi, amelyet nem tudunk kipihenni. Az agyunknak is szüksége van kikapcsolódásra, máskülönben sorra jelennek meg a mentális fáradtság tünetei. Ilyen tünet a türelmetlenség és a düh, a koncentrációs és tanulási nehézségek, a hosszabb időbe telő feladatelvégzés és döntéshozatal.

Olyan nincs, hogy nem tűnik fel a mentális fáradtság

Mivel a mentális fáradtság nem korlátozódik a magánéletre, mindenképp akad valamiféle észrevehető jele a munkavégzésben is. A toborzási specialista meggyőződése, hogy előbb-utóbb meg fog jelenni az ezzel kapcsolatos negatív vonzat. „Ha valaki semmilyen formán nem kommunikál erről a felettesével, veszélybe sodorhatja a pozícióját. Lehetséges, hogy a vezető, bár észreveszi, nem ás a probléma mélyére, egyszerűen csak megszabadul a rosszul teljesítő munkavállalótól. Ha munkabeli oka van a kimerültségnek, nyugodtan el lehet mondani a felettesnek, hogy mi okozza azt.

Bettina ugyanakkor elismeri, ha a vezető nem megbízható, nem áll ki a beosztottakért, az megnehezítheti a helyzet megoldását. Ugyanígy tovább árnyalja a képet, ha magánéletbeli kihívások okozzák a gondot. „Sajnos csak akkor lehet nyílt az ember, ha a felettesével van olyan nexusa, hogy tudja, emiatt nem lesz elítélve.

A céged is tud segíteni azzal, hogy figyel rád

A szakértő leszögezi, reális elvárás volna, hogy egy felettes figyelje, mennyire leterheltek a beosztottjai, optimálisan vannak-e elosztva a feladatok. Ha egy vezető energiát fektet a folyamatos vizsgálatba, akkor kis eséllyel alakul ki mentális fáradtság a munka miatt. Ettől még azonban a magánéletben tapasztalt kihívások megnehezíthetik az ember dolgát, erre fájdalmas példát statuált a koronavírus.

A munkavállalók segítségnyújtását tekintve reális alternatíva lehetne, hogy plusz szabadságot kaphatnak a dolgozók. „Vannak országok, ahol ez természetes, a vezetőket rendszeresen elküldik akár egyéves fizetett pihenésre” – jegyzi meg a toborzási specialista. – „Ezt pont a kiégés elkerülése végett vezették be, hisz aki több évig nagy felelősségű munkát végez, gyorsan kimerül.

Bettina szerint, ha nyíltan előállsz a problémáddal – a legszélsőségesebben negatív esetben –, elbocsátanak kérdés nélkül. A legpozitívabb szcenárió, hogy adnak neked plusz fizetett szabadságot, és kapsz lehetőséget a feltöltődésre. Ám a skála két vége kevéssé jellemző. „Általában, ha kiszúrják a mentális fáradtság tüneteit, leülnek veled elbeszélgetni, és igyekeznek nyitottan meghallgatni, segíteni. Fontos, ha már ilyen helyzetben találod magad, tényleg érdemes megnyílnod, felesleges letagadni. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ez az örök igazság erre is vonatkozik.

Dolgozz olyan helyen, ahol figyelnek rád! Regisztrálj be IDE kattintva a Beck & Partners adatbázisába, és várd, hogy kollégáink megkeressenek a friss, neked szóló állásajánlatokkal! 

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Az illemszabályok betartása a munkahelyen alapvetően a tisztelet, a professzionalizmus és a kommunikáció különböző aspektusaira épül. A legfontosabb munkakörnyezetben megjelenő illemszabályok betartása harmonikus és...

Álláskeresési tippek

A karrierváltás remek lehetőség arra, hogy jobb irányba terelhesse életét az adott munkavállaló, ám komoly szakmai és magánéletbeli kihívásokkal is járhat. A karrierváltás kihívásai...

Egyéb kategória

A munkaszerződések közötti különbségek a legtöbbször a munkavállalói jogokban, a munkahelyi juttatásokban, valamint a munkahely elhagyásakor a munkavállalóra vonatkozó felmondási feltételekben mutatkoznak meg. Mit...

Egyéb kategória

Ijesztő lehet belépni diákként a munka világába, ám erre a nyár tökéletes alkalom, hiszen ekkor nincsenek tanórák, elméletek vagy gyakorlatok. Ám a diákmunkát sem...