Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Friss diplomások munkakeresése

Biztosan te is rengetegszer hallottad már, hogy régen minden jobb volt. Ez egyáltalán mely területekre igaz? A munka világában és a fiatalok gondolkodásmódjában hogyan jelenik meg? Beck Zsoltot, a Beck and Partners alapítóját kérdeztük arról, hogy mi a véleménye a fiatalok, friss diplomások hozzáállásáról a munkához? Van-e különbség friss diplomások között?

Helyzetjelentés friss diplomás téren

A nappali tanrend szerint tanuló egyetemi hallgatók 72%-a már dolgozik a tanulmányai mellett. Az esti és levelező szakokon ez az arány még magasabb. Fontos aspektus az egyetemisták életében, hogy még a diploma megszerzése előtt elkezdjenek dolgozni, hiszen így jóval könnyebb lesz számukra elhelyezkedni teljes munkaidőben a munkaerőpiacon. Ám ha ez az “egyetemi identitás” kialakulására negatív befolyással lehet, az gondot okozhat a későbbiekben.

Kétféle diploma egy képzésen?

Beck Zsolt szerint akár egy képzésen is lehet kétféle diplomát szerezni. Az egyik diplomás már az egyetemi évei alatt elkezd dolgozni, így gyakorlati tapasztalatot szerezve, ők a diploma megszerzése után egyből el tudnak helyezkedni. A másik friss diplomás jövőkép hiányában a felsőoktatási tanulmányainak befejezése után is nehezen fog tudni munkahelyet találni. Ezek a minták több tényező miatt is kialakulhatnak: szóba jöhetnek a szülői minták, továbbá az egyetemi képzések átalakulása is (sok esetben az egyes szakokon a hallgatók nem tudnak gyakorlati tapasztalatot szerezni).

A felelősségvállalás fontossága

A Beck and Partners alapítója szerint a felelősségvállalás kezd megszűnni az egyetemisták körében, pedig ez lenne az egyik alapköve annak, hogy a friss diplomások el tudják kezdeni építeni a saját életüket. A munka világába való belépés alapköve, hogy valaki saját magáért felelősséget tudjon vállalni. Így fogja majd tudni a munkáját is megfelelően végezni.

A holtpont

Beck Zsolt szerint ha gyökeresen változtatunk a dolgokon, akkor el lehet kerülni azt, hogy a friss diplomások morálja teljesen átalakuljon a korábbi generációkhoz képest, ezzel megakadályozva azt, hogy a felelősségvállalás teljesen kikerüljön a köztudatból. Elérhető újra az, hogy igazi értéket állítsanak elő az egyetemről kikerülő, diplomát szerzett hallgatók. A legtöbben nem is abban az irányban helyezkednek el, amit éveken keresztül tanultak. Ez pedig elkerülhető lenne azzal, ha a fiatalok segítséget kapnának abban, hogy hosszútávú és előrelátó célokat alakítsanak ki saját maguk számára.

Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet