Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Boldogság a munkában, avagy az ikigai modell a karrierben

boldogság a karrierben-ikigai

Biztosan te is beszélgettél már olyan emberrel, aki imádta a munkáját és akármikor tudott róla ódákat zengeni. Sőt, nem csak szóban fejezte ki a munka iránti szeretetét, képes volt akár minden szabadidejét munkával tölteni. Ezek az emberek – talán tudtukon kívül – az ikigai modell szerint élik az életüket. Az ikigai modellről és a munkában betöltött szerepéről Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője oszt meg gondolatokat. Lássuk, hogy elérhető-e a boldogság a munkában?

Egy pár szóban az ikigairól

Az ikigai egy nehezen lefordítható japán kifejezés, amely a hosszú és boldog élet titkát fejtegeti. Tekintettel arra, hogy a napjaid legalább egyharmadát munkával töltöd, nagyon fontos, hogy meglegyen a boldogság a munkában. Az ikigai szerint négy feltétele van a tökéletes munkahelynek. Az a munka, amit szeretsz csinálni, amire szüksége van a világnak, amiért megfizetnek és amit jól csinálsz, megfelel ezen feltételeknek. Motiváltan, kiegyensúlyozottan és örömmel fogsz tudni munkába járni.

Boldogság a munkában: a karrierben keresendő?

Amennyire könnyűnek tűnhet, pont annyira bonyolult megtalálni az ikigai-t. Hiszen, ahogy Somodi Bettina is mondja, sokszor maga a keresés is nehéz lehet. Ez abból is adódik, hogy nem mindenki rendelkezik ugyanolyan háttérrel. Nem összevethető a hátrányos és az előnyös családi háttér. Nagyobb esélye van megtalálnia a tökéletes munkát annak, akit kiskorától arra nevelnek, hogy azt csinálja, amitől jól érzi magát, amiben tehetséges. Hiszen egy segítő családi háttér hozzájárul ahhoz, hogy ne csak a megélhetés miatt keress állást.

Ezzel szemben egy olyan ember, aki hátrányos helyzetben, rosszabb körülmények között nevelkedett, inkább küzd azért, hogy biztos munkát találjon. Az, hogy tökéletesen érezze magát a munkahelyen, egy másik, sokkal magasabb fok a létrán. „Az, hogy valaki elsajátítsa azt, hogy hogyan található meg a boldogság a munkában, már egy feljebb álló szint” – véli Bettina. – „Ezzel a gondolattal már az oktatásban is kellene foglalkozni. Attól, hogy valaki jó valamiben, még nem biztos, hogy abból meg lehet élni, hiszen nem garantálja semmi, hogy azt értékelik.

Nem csak a munkaadón múlik a munkavállaló ikigaija

A munkáltató nagyon sok mindent megtehet annak érdekében, hogy a munkavállaló jól érezze magát a munkahelyén. Ugyanakkor hiába szervez a cég csapatépítőket, közös reggeliket, alaktja rugalmassá a munkaidőt, ha a munkavállaló nem szereti azt, amit csinál. „Mindkét félnek felelőssége van abban, hogy a dolgozó jól érezze magát a munkája során. A boldogság a munkában nem egy egyszerűen elérhető állapot. Az egyik fél hiába tesz meg mindent, ha a másik fél belülről fakadóan ellenkezik a boldogság elérése ellen – hangsúlyozza a Beck and Partners operatív vezetője.

Harmonikus életúthoz elég a boldogság a munkában?

Természetesen önmagában az, hogy az állásoddal elégedett vagy, nem elég a teljes boldogsághoz az életben. A magánéleted szorosan összefügg a munkáddal: ha a magánéletben nem vagy boldog, ezt a negativitást a munkádra is kivetítheted. És ugyanígy fordítva, ha problémád van a munkádban, könnyedén át tudod vinni a magánéletedbe a frusztrációd. A legfontosabb különbség, hogy míg a szabadidődben azzal foglalkozhatsz, ami érdekel téged, még akkor is, ha nem fizetnek ezért. Ellenben a munkád során vannak olyan kötelességeid, amit nem tehetsz félre a boldogságod javára.

Amennyiben te is az ikigai-ra törekszel és szeretnéd, hogy elérjen a boldogság a munkában, regisztrálj be adatbázisunkba IDE kattinva!

Keresgélj az állásaink között, hogy megtalálhasd a neked megfelelő munkát.

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....