Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Béremelés kérése és a növekvő bérigény

A KSH adatai alapján 2022 decemberére az infláció mértéke a 24,5 százalékot is elérte, az átlagos infláció pedig 14,5 százalék körüli volt az előző évihez képest. A mindennapi élet mindenki számára drágább lett, és a fizetések sok helyen nem változtak még, de egyre több nagyobb cég jelenti be béremelését.

Az eleve fennálló növekvő bérigény mellé, még az infláció is emelkedett. Minden évben egyre több munkavállaló számára válik égető problémává a béremelés kérdése. Egy idő után a munkaadók kénytelenek megfizetni a magasabb bért, hogy versenyezni tudjanak más cégekkel is. Ráadásul a dolgozókat is ezáltal lehet motiválni és elérni elégedettségüket.

Az emelkedő bérek több képzett jelentkezőt vonzanak be, mely a cég fejlődését is szolgálhatja. Emellett a magasabb bérek segíthetik a munkavállalók megtartását és az új alkalmazottak képzését. A béremelés mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára előnyös tud lenni. Továbbá, a magasabb bérek elősegítik a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is.

Nem mindenhol kezdeményez magától fizetésemelést a munkáltató. Nem is szabad erre várni a végtelenségig. Viszont még ha a statisztikák azt is mutatják, hogy nagy eséllyel kapod meg a béremelést ha kérsz, azt azonban figyelembe kell venned, hogy a válságos helyzetekben a költségvetés csökkentés miatt ez az arány változik.

Hogyan kérjünk fizetésemelést?

Teljesítményed és eredményességed elengedhetetlen a sikeres bértárgyalás érdekében

>>Tájékozódj, hogy jelenlegi fizetésed mennyire versenyképes.

>>Fontos, hogy tények alapozzák meg, hogy a munkád többet ér, mint eddig. Vezetőd elé már egy alapos tervvel állj elő, érintve az alábbi kérdéseket: teljesítmény, jövőbeni célok, hozzáadott érték, eddigi eredményeid, stb. 

>>Kérj időpontot a beszélgetéshez főnöködtől! Nem előnyös, ha váratlanul beviharzol hozzá és hirtelen szembe állítod igényeddel.

Plusz egy tipp:

>>Ha nem vagy biztos benne, hogy van esély a jelenlegi feladataid mellett elérni a fizetésemelést, de van még kapacitásod újakat vállalni, akkor ne félj új feladatokat és nagyobb felelősséget kérni.

Végül pedig ha nincs más lehetőség, akkor nézz új állás után, lehet, hogy máshol jobb ajánlat vár majd Rád!

Jelenlegi állásajánlatainkat IDE kattintva tudod megnézni!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...