Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Álláskeresés nyáron – Tényleg uborkaszezon lenne?

Az álláskeresők hajlamosak úgy gondolni, hogy a nyár csendes időszak az álláspiacon. Azonban ez a feltételezés legtöbbször téves. Somodi Bettinával, a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég szakértőjével megcáfoljuk az “uborkaszezon” mítoszt és bemutatjuk, hogy a nyári időszakban is sok lehetőség rejlik az álláskeresésben.

Az “uborkaszezon” fogalma az álláskeresés kontextusában azt jelenti, hogy a nyári hónapokban kevesebb álláslehetőség és kevesebb álláshirdetés érhető el. 

A Beck and Partners operatív vezetőjének tapasztalata viszont az, hogya lehetőségek mennyiségében nincsen nagy változás, amiben lehet eltérés nyári szezonban az a kiválasztási folyamatok tempója. Valóban igaz az, hogy sokan szabadságon ebben az időszakban vannak, emiatt egy-egy interjú folyamat, főleg, ha több körös és sok résztvevős, elhúzódhat, lassulhat.

A szakértő azt javasolja, hogy a megváltozott munkafolyamatok miatt legyen az álláskeresői oldal kicsit türelmesebb. Lehet több idő lesz, mire valaki eljut A-ból B-be, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes keresni ilyenkor. Sőt..

A nyári álláskeresésnek vannak előnyei!
  1. Kevesebb vetélytárs

Sokan mennek szabadságra, és így nem az álláskeresésre fókuszálnak. Azok akik a nyáron pályáznak új állásra nagyobb versenyelőnyre tehetnek szert a kiválasztási folyamatban a kevesebb versenytárs által. 

  1. Idő a betanulásra

Bettina azt is kiemelte, hogy “sok helyen a nyár nyugisabb, ami azt eredményezi, hogy több idő van a betanításra, a munkaadóknak is lehet előnyös ebben az időszakban felvételiztetni, mert jó eséllyel a nyáron felvett szakember az őszi dömpingre már betanulva áll majd ott és hatékonyabban tudja majd a munkát végezni akkor, amikor már igazán szükség is van arra.

Amire szakértőnk viszont felhívja a figyelmét a nyári pályázóknak, az az, hogy..

“Fontos, hogy ebben az időszakban, ha van már nyaralás vagy bármi kötöttebb programja beszervezve az embernek, akkor azzal kalkuláljon. Akár az interjú beszélgetésen is fel lehet hozni a témát, nem minden vállalatnál rugalmas a próbaidő alatti szabadság, erről érdemes tájékozódni, hogy egyik felet se érje rossz élmény.”

Véleményünk szerint tehát az álláskeresés sikeressége nem az évszakoktól, hanem az aktuális helyzettől és iparágtól függ inkább. Tény, hogy vannak kihívások, de számos lehetőség és előny is rejtőzik a nyári időszakban. Ne hagyd, hogy a megszokott elképzelések vagy tévhitek visszatartsanak. Az “uborkaszezon” fogalma inkább egy tévhit, mint valóság.

Készen állsz a váltásra?

Kattints ide, és regisztrálj a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég adatbázisába! Saját álláskereső fiókkal egyetlen kattintással jelentkezhetsz a neked szimpatikus álláslehetőségekre!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....