Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés dilemma: rám nézve mit jelent a kötelező oltás?

Kötelező oltás Beck and Partners toborzás kiválasztás

Mivel a kötelező oltás felvételének előírási joga átszállt a munkáltatókra, álláskeresőként változást tapasztalhatsz a hirdetésekben és az interjú folyamatokban is. Annak érdekében, hogy átlásd, milyen jogaid és lehetőségeid vannak, Somodi Bettina toborzási specialista segítségével összegyűjtöttük, mivel kell tisztában lenned.

Az 598/2021 (X.28.) sz. Kormányrendelet alapján a munkáltatók maguk hozhatnak döntést arról, hogy bevezetik-e a kötelező oltást maguknál. Ha úgy döntenek, élnek a rendkívüli helyzetben érvényes lehetőségükkel, akkor a kötelezettség rád, mint leendő kollégára is vonatkozni fog. Lássuk a részleteket!

Kötelező oltás csak ezekkel a feltételekkel írható ki

Bár a rendelet eddig szűkszavúan szólt a szabályozás részleteiről, pár támpontot ad, amellyel neked is tisztában kell lenned. Egyrészt, a kötelező oltás bevezetése előtt minden munkáltatónak egyesével meg kell vizsgálni a cégében meglévő pozíciókat. Azokat értékelnie kell, hogy a munkavégzés helye vagy a munkakör jellege miatt kockázatot jelentenek-e a dolgozók egészségére. Ha igen, és bevezetik adott pozícióra – vagy több pozícióra is –, akkor, és csak akkor vonatkozhat rád is majd az intézkedés.

Egy cég nem teheti meg, hogy neked előírja az oltást, de a meglévő, hasonló munkakörben dolgozó kollégáinak nem” – hangsúlyozza Bettina. – „Sőt, a rendelet kitér arra is, hogy legalább 45 napot kell biztosítani a kötelező oltás felvételére. Ha egy interjún elhangzik, hogy már a jövő hétre meg kéne oldanod, akkor is szabálytalan módon járnak el veled szemben.

Ha nem szólnak előre, nem érdemes gyanakodnod

Szerencsére minden cég tisztában vele, mennyire égető kérdés is a kötelező oltás felvételéről szóló döntés. A Beck & Partners toborzási specialistája szerint ez álláskeresőként könnyebbséget jelenthet neked. „Munkaerő-közvetítőként mostantól mi minden álláshirdetésben feltüntetjük, hogy adott pozíció betöltésének feltétele-e az oltás. Ha nem szerepel a szövegben ez a kitétel, akkor nem. Ha szerepel is, számíthatsz rá, hogy fejvadász kollégáink felhívják rá a figyelmed később, a telefonos egyeztetés során.

Bettina emellett felhívja a figyelmed, hogy a fejvadász cég nem kér és nem is tárol semmiféle adatot tőled! „Jelen esetben közvetítőként az a feladatunk, hogy megbízóink elvárásait kommunikáljuk, de nem több” – szögezi le. Mindenki érdeke az, hogy mint álláskereső, időben tájékozódhass a pontos és valódi elvárásokról. „Ennek tudatában te magad tudod meghozni azt a döntést, amivel elégedett lehetsz majd az új munkahelyeden.

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....