Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Munkaerőhiányt harsog a sajtó, mégis 16 hónapba telik az álláskeresés?

álláskeresés álláskereső fejvadász

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat decemberi statisztikája január elején letarolta a hazai sajtót. Ez annak a fényében is különös, hogy naponta jelennek meg írások az elharapódzó munkaerőhiányról, mi is rendre erről számolunk be. Hogy férhet meg egymás mellett a két információ, és mire számíts álláskeresés során? Somodi Bettina toborzási specialista ad tanácsot.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat álláskeresés statisztikájából kiderült:

  • Az intézmény regisztrált álláskeresőinek 40,3%-a nulla pénzbeli támogatást kapott.
  • A több mint egy éve nyilvántartott állástalanok száma egy év alatt 16,8%-ot nőtt.
  • Átlagosan 16 hónapig tart a regisztráltak álláskeresés időszaka.

Ennek ellenére a toborzással foglalkozó cégek és a nagyszámú munkaerőt foglalkoztató vállalatok egyaránt vallják: egyre égetőbb a munkaerőhiány. Hogy férhet meg egymás mellett a két jelenség? Szakértői segítséggel jártunk utána!

Az álláskeresés eredményességét ma a szaktudás dönti el

A toborzási specialista szerint a szaktudás a döntő különbség, hogy valaki után fejvadászok kutatnak, vagy önmaga eredménytelenül keres. „A fő kérdés, hogy mire van tényleges piaci kereslet, és ahhoz képest az álláskeresőnek milyen szaktudása van. Ez nem újdonság, a koronavírus előtt is voltak területek, ahol pillanatok alatt el lehetett helyezkedni, pl. IT, mérnöki, pénzügyi területeken. Emellett voltak olyan területek, ahol túltelített volt a piac, pl. marketing, HR, vezetői pozíciók.

A lényeges változás abban következett be, hogy a koronavírus felgyorsította egyes szakmák hanyatlását, másokat pedig rekordgyorsan fellendített, kelendővé tett. Emiatt fordulhat elő, hogy sok a nyitott pozíció, és sok cég küzd munkaerő felvétellel, mégis akadnak munkanélküli szakemberek.

A tartósan álláskeresőket a fejvadász cégek sem keresik

A Beck & Partners fejvadász cégnek dolgozó Bettina kevés tapasztalattal rendelkezik a tartós munkanélküliséggel küzdő álláskeresőkkel. „Legtöbbször olyan munkakeresőkkel találkozunk, akiknek még van munkájuk, esetleg a felmondási idejüket töltik. Évente több száz dolgozót juttatunk álláshoz, de pont azokra a területekre fókuszálunk, amelyek hiányterületnek tekinthetők.

A szakértő ugyanakkor megjegyzi, hogy egyre több a karrierváltó, nem húszas éveiben járó, de dolgozni akaró álláskereső. Ez is mutatja, hogy sokan nem törődnek bele a helyzetükbe, és keresik a megoldást.

Sosem késő új állás után nézni, most is időszerű az álláskeresés! Regisztrálj be a Beck & Partners adatbázisába IDE kattintva, és nézz szét folyamatosan frissülő álláshirdetéseink között! Add meg minél részletesebben az adataidat és igényeidet, hogy magunk is megkereshessünk neked szóló ajánlatokkal!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...