Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Munkaszerződés 2023: Mit kell tartalmaznia?

Megkaptad az állást és kezedben a munkaszerződés, de nem vagy biztos benne, hogy minden fontos részletre kiterjed-e? A munkaszerződés kötelező elemeit törvény határozza meg. Alábbi cikkünkben összeszedtük, hogy mik azok, amiket mindenképp tartalmaznia kell!

A szabályszerű munkaszerződés során figyelembe kell venni az aktuális törvényeket, melyeket a Munka Törvénykönyve határoz meg. A munkaszerződés a Munkavállaló és a Munkáltató között létrejött írásos megállapodás, melyből mindkét félnek kapnia kell egy aláírt változatot. Az írásba foglalás a munkáltató kötelezettsége, de a munkavállalónak is érdeke.

A kötelező tartalmi elemek

A 2023-as Munka Törvénykönyve alapján az alábbi 5 pontot mindenképp tartalmaznia kell a munkaszerződésnek:

  1. A felek megjelölése: Kik között jön létre a szerződés? Tartalmaznia kell a munkavállaló és a munkáltató pontos adatait (név, anyja neve, lakcím, TAJ szám, adószám, bankszámlaszám)
  2. A munkaviszony időtartamának meghatározása: Határozott vagy határozatlan munkaszerződés, illetve meddig tart a próbaidő hossza. (max. 3 hónap lehet)
  3. Alapbér megállapítása: Az alapbér nem lehet kisebb az aktuális minimálbérnél vagy a garantált bérminimumnál, ennél kisebbet csak részmunkaidő esetén kaphat. Az alapbér nem feltétlen egyezik a munkabérrel, mivel a teljesítménybér és egyéb juttatások nem részei. (megjelölés tipikusan havibér vagy órabér)
  4. A munkakör meghatározása: Konkrét foglalkoztatás megjelölése vagy a konkrét munkafeladatok felsorolása. A részletes munkaköri leírás külön dokumentumban szokott lenni, melyet a munkáltató köteles 7 napon belül írásba foglalni és eljuttatni a munkavállalóhoz, a munkáltatói tájékoztató kötelező megküldésével együtt.
  5. A munkahely helyszíne: Azt is meg kell jelölni, hogy pontosan hol fog munkát végezni, ennek hiányában munkahelynek kell tekinteni azt a helyet, ahol dolgozni fog.

Mikortól érvényes?

A munkaviszony kezdetének napját a munkaszerződésben kell meghatározni. Amennyiben nincs feltüntetve, akkor a munkaszerződés megkötését követő naptól érvényes.

Munkáltatói tájékoztató

A Munkáltatói tájékoztató kötelező melléklete a munkaszerződésnek, melyet kötelező átadni a munkáltató a munkába állást követően legkésőbb 15 napon belül. Ez tájékoztatja a munkavállalót az olyan fontos információkról mint a munkarend, az alapbér és az azon túli juttatások, a munkabér kifizetésének napja és módja. Ezeken felül tartalmazza a munkaköri feladatokat, a szabadság mértékét és módját, kiadási szabályait, illetve a felmondási idő megállapításának szabályait.

 

Kérjük, vedd figyelembe, hogy a blogbejegyzés a megírásának időpontjában hatályos törvényi állapotot veszi figyelembe.

 

Munkahelyet szeretnél váltani? Aktuális állásajánlatainkat [ITT] találod.

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....

Karrier tippek

A változó digitális világban folyamatosan új technológiák jelennek meg, átalakítva mindennapi életünket és szakmai környezetünket is. Az interjúk során fontos az alkalmazkodás képességének hangsúlyozása,...