Connect with us

Hi, what are you looking for?

Egyéb kategória

Munkahelyi kiégés vagy unalom?

Egyre szélesebb korosztályt fenyeget a munkahelyi kiégés és az elmúlt években az is megfigyelhető volt, hogy egyre alacsonyabban van az a korhatár, ahol az emberek a kiégés jeleit érzékelik magukon. Ám a kiégésnek azon fázisa, ami még nem okoz súlyos érzelmi és fizikai tüneteket sok esetben összekeverhető a munkahelyi egyhangúságból fakadó unalommal. Mi a különbség a kettő között és hogyan lehet őket kezelni?

Mit jelent a kiégés?

A kiégés fogalmát az 1970-es években kezdték el használni. Ekkor orvosokkal, ápolókkal kapcsolatban használták, majd az idő múlásával kiterjedt mindenféle szakmára ás ágazatra. A WHO szerint a kiégés a munkahelyi túlterheltségből adódó mentális és pszichés fásultság. Ilyenkor jellemző, hogy az a személy, aki kiégést tapasztal saját magán folyton kimerült, negativitás és krónikus fáradtság jellemzi, valamint motiválatlan és úgy érzi, hogy egyszerűen nem lehet sikeres. Fizikai és érzelmi tünetek egyaránt megjelenhetnek. Egyes tüneteit könnyen össze lehet keverni a depresszióval, ám fontos kihangsúlyozni, hogy amíg a kiégés csak a munkára van hatással, addig a depresszió az élet minden területére kihathat.

Munkahelyi egyhangúságból fakadó unalom

A kiégés (burnout) és a munkahelyi egyhangúságból fakadó unalom, vagyis a boreout közti különbség leginkább abban jelenik meg, hogy a boreout nem von maga után súlyos következményeket és könnyebben kezelhető. Ez a tényező abból fakad, hogy a kiégés lényegében már egy végállapot, a boreout pedig gyakran ennek egy átmeneti aspektus. Ez amiatt jöhet létre, hogy a munkahelyen nem kapnak megfelelő ösztönzést a munkavállalók, így számukra értelmetlenné válhat a munka. A boreout egyes tünetei, pedig megegyezhetnek a burnout-éval, ez a jelenség is vezethet fáradtsághoz és elégedetlenséghez.

Egy és ugyanaz?

Ugyan a két jelenség neve majdnem egybevágó (burnout, boreout), mégis sokban különböznek. Míg a kiégés azt a mennyiségű és minőségű munkát jelenti egy ember életében, amit már nem tud végezni úgy, hogy a pszichés és fizikai egészsége is megmaradjon, addig a munkahelyi egyhangúságból fakadó unalom éppen az ellenkezőjének tekinthető. Hiszen a boreout azt a fajta munkát takarja, ami nem üti meg az emberek ingerküszöbét, felesleges vagy nevéből fakadóan untató, nem motiváló.

A burnout és a boreout kezelése

Ugyan a két fogalom lehetne egymás ellentéte is, viszont kezelésük igencsak hasonló.

  • Házon kívül: ha bármely jelenség tüneteit tapasztalja egy adott személy, akkor szükséges lehet határokat húzni. A legtöbb esetben negatív hatással van a szervezetre, ha a munka nem csak a munkahelyen kerül elvégzésre, hanem otthon is folytatódik. Vagyis lényegében nincsenek határai. Ilyenkor érdemes kialakítani olyan helyeket vagy akár helyiségeket, ahol nem lehet a munkával foglalkozni.
  • Kommunikáció: “Néma gyereknek anyja sem érti a szavát”, ahogyan tartja a mondás. Így igaz a munka területére is. Ha egy munkavállaló megtanul megfelelően kommunikálni a munkaadójával, megtanul határokat szabni és ki is mondani azokat, az nagyban csökkentheti a burnout vagy a boreout esélyét.
  • A változás ideje: nem érdemes egy olyan helyen maradni, ahol egész egyszerűen nem része a vállalat mentalitásának az egészség megőrzése. Ebben az esetben semelyik tipp nem fog változást eredményezni, így ilyenkor érdemes elgondolkodni a váltáson.

Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet

Álláskeresési tippek

A karrierváltás remek lehetőség arra, hogy jobb irányba terelhesse életét az adott munkavállaló, ám komoly szakmai és magánéletbeli kihívásokkal is járhat. A karrierváltás kihívásai...

Egyéb kategória

A munkaszerződések közötti különbségek a legtöbbször a munkavállalói jogokban, a munkahelyi juttatásokban, valamint a munkahely elhagyásakor a munkavállalóra vonatkozó felmondási feltételekben mutatkoznak meg. Mit...

Egyéb kategória

Ijesztő lehet belépni diákként a munka világába, ám erre a nyár tökéletes alkalom, hiszen ekkor nincsenek tanórák, elméletek vagy gyakorlatok. Ám a diákmunkát sem...

Álláskeresési tippek

A szezonális munka olyan jellegű foglalkoztatási forma, amikor a munkaadó és -vállaló csak alkalmi munkaviszonyt kötnek egymással. Abban az esetben érdemes alkalmazni ezt a...