Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Generációs különbségek a munkahelyen

A mai gyors tempójú munkakörnyezetben, ahol a különböző generációk egymás mellett élnek és együttműködnek, a generációs különbségek megértése és kezelése a sikeres vezetés egyik legfontosabb szempontjává vált. A generációs sokféleség a különböző generációkhoz tartozó egyének közötti értékek, meggyőződések, viselkedésmódok és attitűdök közötti különbségekre utal.

Jelenleg a magyar munkaerőpiacon négy generáció munkavállalói vannak jelen egy időben. A generációs különbségek konfliktusok forrásai lehetnek, azonban megfelelő HR-megoldásokkal akár javíthatnak a hatékonyságon és az eredményességen is. 

Az alábbi táblázatban összeszedtük hogyan jellemezhetnénk a különböző generációkat:

 1. Baby Boomerek (1946-1964):
  A baby boomerekre gyakran úgy tekintenek, mint szorgalmas és elkötelezett emberekre, akiknek fontos a hűség és a munkahelyi stabilitás. Sokan közülük egész karrierjüket egy munkáltatónál töltötték, és hatalmas tudást és tapasztalatot halmoztak fel. Előfordulhat, hogy a hagyományosabb, a személyes kommunikációra összpontosító munkastílust részesítik előnyben, és a technológiához és a munkahelyi gyors változásokhoz való alkalmazkodást kihívásnak tartják. A baby boomerek a munkahelyi címeket, hierarchiákat és formalitásokat is nagyra értékelik.
 2. X generáció (1965-1980):
  Az X generációt gyakran tekintik a Baby Boomerek és az ezredfordulósok közötti “hídgenerációnak”. A gazdasági instabilitás időszakában nőttek fel, és tanúi voltak a technológia gyors fejlődésének. Az X generáció függetlenségéről, alkalmazkodó képességéről és vállalkozói szelleméről ismert. Nagyra értékelhetik a munka és a magánélet egyensúlyát és a rugalmas munkaszervezést, és a Baby Boomerekhez képest jobban kezelik a technológiát.
 3. Millenniumiak – Y generáció (1981-1996):
  Az Y generációként is ismert Millennials a digitális korszakban nőttek fel, és a technológia második természetükké vált számukra. Közismertek tech-felkészültségükről, a rugalmasság iránti vágyukról és a munka és a magánélet integrációjának hangsúlyozásáról. Az ezredfordulósok általában a célorientált munkát helyezik előtérbe, értékelik a sokszínűséget és a befogadást, és folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségeket keresnek. Előnyben részesíthetik az együttműködő munkakörnyezeteket, és megkérdőjelezhetik a hagyományos munkahelyi struktúrákat és hierarchiákat.
 4. Z generáció (1997-2012):
  A Z generáció, más néven a “digitális bennszülöttek” a legfiatalabb generáció a munkaerőpiacon. Ők egy hiperkapcsolatos, technológia által vezérelt világban nőttek fel, és digitális írástudásukról, vállalkozói gondolkodásmódjukról és a társadalmi ügyek iránti szenvedélyükről ismertek. A Z generáció olyan értelmes munkát kereshet, amely összhangban van az értékeikkel, és a munka és a magánélet egyensúlyát és a rugalmasságot helyezhetik előtérbe a munkaszervezésben. Nagyra értékelhetik a sokszínűséget és a befogadást, és előnyben részesíthetik a nyílt kommunikációt és a visszajelzéseket.
Hozzátennénk, hogy mindezek nem kőbe vésett szabályok.

Végül nézzünk 3 pozitív hatást is, amit ki lehet emelni a különböző generációk együttműködésénél:

 1. Innováció: A munkahelyi sokszínűség az innováció egyik fő hajtóereje.
 2. Készségek: Minden generáció más-más területen jártas és más-más készségekkel rendelkezik. Ez nagyszerű lehetőségeket teremt a hatékony együttműködéshez és a produktív munkához.
 3. Tudásátadás: Napjaink legégetőbb munkaerőpiaci kihívásai közé tartozik a rendkívül gyors tempójú digitalizáció, valamint az idősödő és nyugdíjba vonuló munkaerő. Ezeket a nehézségeket a többgenerációs szervezetek kezelhetik, ahol a vezető kollégák tudásukat, tapasztalataikat és készségeiket adják át a fiatalabb generációknak, és fordítva – mely akár versenyelőnyhöz is vezethet.
Éppen állást keresel? Nézz szét jelenleg futó állásajánlataink között [ITT] és jelentkezz a Neked szimpatikus lehetőségre! 

Ez is érdekelhet

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....

Karrier tippek

A változó digitális világban folyamatosan új technológiák jelennek meg, átalakítva mindennapi életünket és szakmai környezetünket is. Az interjúk során fontos az alkalmazkodás képességének hangsúlyozása,...

Karrier tippek

Az üzleti világban a “főnök” és a “vezető” két kifejezés, melyeket gyakran felcserélünk vagy összekeverünk. Pedig lényeges különbségek rejlenek a két szerep között, melyek...