Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Állásinterjú bakik: ezt tedd, ha magadat sodrod kínos helyzetbe!

Állásinterjú kérdések Állásinterjú tippek Álláskereső blog

Sokunknak van – akár közvetlen – rossz tapasztalata állásinterjú helyzetekkel. Van olyan, hogy az interjúztató okoz kellemetlenségeket, de arra is akad példa, hogy az álláskereső nehezíti meg önmaga dolgát. Somodi Bettina toborzási specialista segítségével végig vesszük, mi a három leggyakoribb álláskereső baki, és hogyan vághatod ki magad belőlük!

Három tipikus állásinterjú hiba van, amellyel az álláskereső önmagát hozza kínos helyzetbe: a késés, a tájékozatlanság és a szétszórtság. A továbbiakban végig vesszük, miből ered a gond, mi a jó megoldás, hogy egy profi interjúztató hogyan reagál rájuk!

Bárkivel előfordulhat, hogy késik egy állásinterjú beszélgetésről

Bettina tapasztalata szerint gyakori hiba, hogy valaki késik az interjúról, vagy annyira eltéved, hogy kénytelen navigációs segítségért felhívni az interjúztatót. „Ez a helyzet már az állásinterjú kezdete előtt belső feszültséget generál a jelöltben, úgy érzi, hogy lejáratta magát. Nem mondom, hogy az interjúztató ilyenkor nem mulat egy kicsit magában, mindenki emberből van. Ám a legtöbb esetben, ha ezt követően az interjúbeszélgetés jól sikerül, akkor el is felejtkezik az incidensről.

Ha így jártál, a legjobb, amit tehetsz, hogy jelzed előre, mennyivel késel, majd érkezés után kérj elnézést. „Fontos, hogy ne ess a túlmagyarázkodás hibájába” – hangsúlyozza a Beck & Partners toborzási specialistája. – „Amikor valaki késik és megérkezés után még hosszú percekig arról beszél, hogy miért késett, az még kellemetlenebbé teszi a helyzetet. Ezt egy mondattal le lehet tudni.

Ugyanakkor a szakértő rávilágít, hogy az már komolyabb hibának számít, ha a jelölt jelzi, hogy mennyit késik, majd annál többet, esetleg plusz segítséget kér a bejutáshoz. „Rosszat jelent, ha egy álláskereső nem tud navigációs eszközt használni, illetve képtelelen felmérni, mennyi idő egy szituáció megoldása.

Nem árt tudnod, hogy milyen állásinterjúra ültél be

Ami kevéssé gyakori, de előfordul, hogy az álláskereső nem tudja, konkrétan milyen interjún vesz részt. Ez az állásinterjú baki azoknál fordul elő, akik olyan sok helyre pályáztak, hogy nem emlékeznek, adott cég mit kínált az álláshirdetésében. Ha az álláskeresőnek szerencséje van, erre nem is kérdeznek rá, de ez a ritkább eset.

Bettina tapasztalata szerint ilyenkor még a legnagyobb dumások is megtorpannak egy pillanatra. Jobb esetben kivágják magukat úgy, hogy szinte ne lehessen észrevenni, a helyszínen találta ki, mire is jelentkezett. Rosszabb esetben megkéri az interjúztatót, mondja el, mi volt a hirdetésben. „Annak, aki beismerten nem tudja, milyen interjún ül, nem tudok jó stratégiát javasolni. Ezt inkább kerülje el az ember, mert ebből már sehogy nem fogja magát kivágni.

Inkább valld be, hogy izgulsz, mintsem félreértsenek!

A harmadik leggyakoribb állásinterjú hiba, hogy egy álláskereső annyira izgul, hogy nem is tud rendesen odafigyelni a felé irányuló kérdésekre. Ezért rendszerint olyanokról kezd el beszélni, ami a másik felet egyáltalán nem érdekli. Emiatt furcsán is nézhetnek az emberre, rosszabb esetben megkérdőjelezhetik az értelmi képességeit.

Még, ha furán is hangzik elsőre, azt a javaslatom, hogy már az interjú elején legyél őszinte, és valld be a zavarodat. Ha te is izgulós vagy, mondd el, hogy nem gyakran jársz interjúra, emiatt egy kicsit izgatott vagy. Akár előre is kérj elnézést” – javasolja a toborzási tanácsadó. – „Az esetek többségében ez már segít feloldani a helyzetet. Nem is beszélve róla, hogy az interjúztató empátiájára is hathatsz ezzel, aki akaratlanul is kedvesebb és megértőbb lesz veled.

Bettina felhívja a figyelmed, hogy a legtöbb apró ügyetlenség ellenére még simán jól is kijöhetsz a helyzetből. „Ha valaki leönti magát a kapott vízzel, legfeljebb jót mulatunk rajta, de abszolút nem vágja el magát az interjúztató előtt. Sőt, emberibb szituációt teremt az egyébként sokszor steril állásinterjú helyzetben. Az udvariatlanság, nemtörődömség az viszont nem bocsánatos baki.

Ideje próbára tenned magad élesben! Regisztrálj be a Beck & Partners fejvadász cég adatbázisába IDE kattintva, és várd, hogy a toborzási specialisták csapata megkeressen neked szóló ajánlatokkal! 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....